ČRo plánuje inovaci mobilních aplikací

čtvrtek, 07. března 2013, 16:14 Aktuality MediaGuru

Český rozhlas (ČRo) plánuje inovaci svých mobilních aplikací s cílem sjednotit jejich funkce a design. Veřejnoprávní rádio přes své aplikace pro různé platformy nabízí mimo jiné živý poslech stanic ČRo nebo obsah svého zpravodajského webu. Upgrade aplikací by mohl začít v létě, řekl na dnešní konferenci TVCon analytik strategického rozvoje ČRo Filip Rožánek.

Podle dat z loňského srpna ČRo u poslechových aplikací registroval několik desítek tisíc stažení. Zájem v podobě 12.000 stažení byl především o aplikaci pro Android. ČRo se v rámci nových médií soustředí také na děti, pro které vyvinul aplikaci Pexeso dostupnou přes tzv. chytré televize, jež umožňují připojení k internetu.

Aplikace pro klasickou paměťovou hru, která je oživená hudbou a zvuky, má kromě zábavné také vzdělávací funkci, kdy se při odhalení správné kartičky například odkryje název zvířete.

Mezi další plány rozhlasu v oblasti nových médií patří spuštění e-shopu s nabídkou starých nahrávek. "V něm si jediným kliknutím stáhnete oblíbenou nahrávku, kterou uložíte na jednu z platforem, ať už je to mobil, počítač, tablet nebo chytrá televize," řekl Rožánek. Internetový obchod by měl být spuštěn na přelomu roku. E-shop by mohl být propojen s prohledáváním zvukového archivu, v němž by mohly být dostupné nahrávky od roku 1923 do současnosti. Rozsáhlý objem dat ČRo nyní zpracovává.

Na nový design mobilních aplikací, které v lednu překročily milion stažení, se chce letos soustředit také Česká televize (ČT). Důvodem je především zohlednění nových log a nového vizuálního systému, který ČT představila loni v dubnu. ČRo nový vizuální styl včetně nového loga ve tvaru velkého R představila v únoru.

-čtk-