ČT nabídne průřez svými zpravodajskými pořady

pátek, 15. března 2013, 16:06 Aktuality MediaGuru

Česká televize uvede v neděli 17. března premiéru nového dokumentárního cyklu Pozor, vysíláme. Cyklus nabídne tematický průřez zpravodajskými pořady od dob zahájení vysílání Československé a později České televize až po současnost. V tematických celcích nabídne srovnání dobou podmíněného zpravodajství o podobných tématech. Některé záběry se objeví na obrazovkách České televize vůbec poprvé. Cyklus má 16 dílů a bude vysílán každou neděli od 20:30 na ČT24.

„Cyklus Pozor, vysíláme vedle sebe staví dosud nevyužité archivní reportáže televizního zpravodajství a publicistiky z padesátých až osmdesátých let a materiály z novějšího zpravodajského archivu. Zpravodajské příspěvky tematicky propojuje, čímž nabízí srovnání dobově podmíněných forem zpracování a současně mapuje vývoj zpravodajství Československé a později České televize od dob jejího vzniku až po dnešek. Pořad jsme připravili při příležitosti 60. výročí existence Československé a České televize,“ říká šéfredaktor aktuální publicistiky České televize Jiří Vondráček.

Cyklus pracuje s ucelenými zpravodajskými relacemi i jednotlivými a dosud v České televizi nevysílanými reportážemi. Až do konce 70. let totiž televize nearchivovala zpravodajské relace jako celek, ale jen jednotlivé reportáže. Tvůrci pořadu tak procházeli bezmála 40 tisíc těchto jednotlivých příspěvků. Filmy bylo třeba rozmotat, vyčistit a všechny střihy znovu slepit.

„Jednu změnu jsme ale oproti původní podobě vysílání přeci jen udělali. Reportáže jsme krátili. Ty původní totiž mnohdy mají i čtyři minuty a prakticky se tam třeba ani nemluví, jen hraje hudba. V době jejich vzniku hrál čas jinou roli, dnes by se ale nikdo na tak dlouhé záběry nedíval,“ dodává dramaturg pořadu Tomáš Brzobohatý.

Tematické řazení naznačují názvy prvních dílů: „Jak jsme vysílali“, „Dvě Německa a my“ nebo „Souboj s počasím“. K jednotlivým tématům se v pořadu objevují zpravodajské příspěvky z různých období. V případě dílu k tématu počasí diváci uvidí například rozhovor s Lubomírem Štrougalem o krizové situaci, ke které došlo v důsledku prudkého výkyvu počasí v lednu 1979.

Pořad vzniká ve virtuálním studiu. Provází jím Přemysl Čech, který diváky uvádí do historického kontextu vysílání. Některé novější reportáže z 80. let mohli diváci vidět už v pořadu Stalo se před 25 lety. Většina reportáží vychází z archivu České televize vůbec poprvé.

-mav-