Redaktor Kamberský na facebooku proti Balšínkovi

sobota, 02. března 2013, 18:51 Aktuality MediaGuru

Bývalý vedoucí sobotní přílohy Lidových novin Petr Kamberský na svém facebookovém profilu uvedl po dvou měsících důvody, proč odešel z redakce Lidových novin. Stalo se tak v reakci na sobotní článek Daniela Kaisera o Václavu Klausovi v sobotní příloze Orientace. Kamberský je v současnosti redaktorem Hospodářských novin. Důvodem jeho odchodu byly údajně zásahy šéfredaktora Dalibora Balšínka do jeho textů.

„Za takřka dvacet let práce v novinách jsem nikdy nevyprávěl o vnitřních poměrech, ale při pohledu na dnešní LN a její sobotní přílohu říkám toto: ředitel Dalibor Balšínek mi nezřídka vyhazoval věty, odstavce i celé články z novin, když nebyly konformní s hradním postojem. Zakazoval mi předem psát o tématech jako je DPH, důchodová reforma či pěstounská péče, zejména když jsem měl jiný názor než Václav Klaus. Poslední kapkou, proč jsem odešel, bylo toto: veřejně oznámil, že dostanu pokutu za otištění článku našeho pravidelného přispěvatele Martina Putny a poté jsem dostal příkazem otisknout manifest akce D.O.S.T okomentovaný předsedu akce D.O.S.T. Michalem Semínem. Článek který, jak se sám pochlubil kolegům, vymyslel Václav Klaus. A jelikož intelektuální příloha řízená jakýmkoli politikem přestává být intelektuální přílohou, výsledek byl jasný," uvedl na Facebooku.

Příspěvek na facebooku vyvolal řadu reakcí aktivních žurnalistů. Někteří prohlášení považují za odvážné a průkopnické, jiní diskutující jej označují za pozdní a polovičatý krok.