Servery stále neznají zdroj pondělního útoku

středa, 06. března 2013, 06:17 Aktuality MediaGuru

České zpravodajské servery, které v pondělí čelily počítačovým útokům, stále neznají jejich konkrétní zdroj. Podle společnosti Seznam.cz, která provozuje server Novinky.cz, útok přicházel z evropských počítačů. Podle vydavatelství Economia, které provozuje web iHNed.cz, se zdroj IP adres rozšířil také například o africké země.

Po pondělních výpadcích zpravodajských webů se s DDoS útokem dnes ráno potýkal také server Seznam.cz. "O zdroji útoků víme totéž co včera. Víme, že DDos útok přicházel z evropských počítačů," řekla mluvčí Seznam.cz Irena Zatloukalová. Společnost dopoledne uvedla, že našla cestu, jak útoku čelit, a části uživatelů tak web zpřístupnila.

„Hledáme dlouhodobější řešení tohoto problému a využíváme k tomu i kontaktů z ruského Yandexu," uvedla Zatloukalová. Yandex je největší ruský vyhledávač. 
Konkrétní informace o původci útoku dosud nemá ani vydavatelství Economia.

„Zdánlivým zdrojem útoku byly IP adresy z různých zemí včetně ČR. V průběhu dne se rozsahy adres, ze kterých útok přicházel, měnily," řekl ředitel nových médií vydavatelství Economia Martin Mesršmíd s tím, že adresy pocházely například ze Švýcarska, Norska, afrických zemí či Ruska.

Economia v souvislosti s útokem aktuálně zvažuje několik variant technického zabezpečení. "Je to pro nás velká zkušenost, která určitě změní způsob, jakým přemýšlíme o našem zabezpečení. Určitě přijmeme opatření, která by v budoucnu riziko takových útoků minimalizovalo, v tuto chvíli se díváme na to, co za možnosti se na trhu nabízí," řekla ČTK šéfredaktorka zpravodajství iHNed.cz Lucie Tvarůžková.

Situaci kolem počítačových útoků sleduje také Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB). "Jsme ve spojení s národním CSIRTem (Computer Security Incident Response Team), které je v takových situacích adekvátním partnerem pro komerční subjekty, tedy i pro zpravodajské servery a Seznam.cz," řekl ČTK Radek Holý z NCKB. Dodal, že je však na každém z napadených subjektů, zda se na národní CSIRT obrátí s žádostí o pomoc. „My jim to rozhodně doporučujeme,” dodal Holý.

Počítačové DDoS útoky, které uměle vyvolají přetížení sítě, kvůli němuž služba krátkodobě vypadává nebo se déle načítá, v pondělí zasáhly také servery iDnes.cz a Lidovky.cz mediální skupiny Mafra nebo web Týden.cz. Dopolední zásah se v pondělí odpoledne opakoval ve druhé vlně.

-čtk-