Soud zamítl Mediaservisu žalobu na Českou poštou

pátek, 15. března 2013, 10:11 Aktuality MediaGuru

Alternativní poskytovatel poštovních služeb - společnost Mediaservis, neuspěla u Krajského soudu v Brně se svou žalobou, kterou se domáhala, aby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s Českou poštou. Mediaservis podezřívá svého konkurenta ze zneužití dominantního postavení. Soud firmě nevyhověl a žalobu odmítl.

Mediaservis se na úřad obrátil se svým podnětem v říjnu 2011. Firma tvrdila, že pošta používá dumpingové ceny, a porušuje tak hospodářskou soutěž na poštovním trhu. Dumpingové ceny byly podle šéfů Mediaservisu zřejmě příčinou toho, že Česká pošta od července 2011 vystřídala tuto společnost při distribuci deníků z produkce vydavatelství Vltava Labe Press (VLP).

Antimonopolní úřad podle mluvčího Martina Švandy šetření, které vedl, už dokončil. "Správní řízení nebylo zahájeno, neboť po provedeném šetření ÚOHS v jednání společnosti Česká pošta neshledal indicie, které by nasvědčovaly porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže," řekl dnes ČTK Švanda.

Mediaservisu vadilo to, že ÚOHS s Českou poštou dosud řízení nezahájil a případ pouze šetří. "Ve fázi, kdy žalovaný (ÚOHS) shromažďuje podklady pro posouzení důvodů pro případné zahájení správního řízení, nemůže být projednatelná a úspěšná žaloba na ochranu proti nečinnosti správního orgánu," uvedl v rozsudku Krajský soud v Brně.

Mediaservis je jediný alternativní poštovní operátor, který poskytuje své služby na celém území ČR. Společnost se specializuje na služby v oblasti mediální logistiky, poštovních služeb a telemarketingu.

-čtk-