Základní četba pro marketéry

pondělí, 18. března 2013, 04:20 Marketing MediaGuru

Marketingových titulů je na knižním trhu přehršel. Pokusili jsme se proto vybrat ty, které by každý pracovník marketingu měl alespoň prolistovat.

Byznys literatura se v mnoha ohledech neliší od jakéhokoliv jiného čtení; má kvalitní díla i knihy pokleslé kvality. Následující seznam představuje pětici titulů, které jsou, často i přes své stáří, považovány za základní četbu pro profesionální rozvoj každého marketéra.

Permission Marketing: Turning Strangers Into Friends & Friends Into Customers
Seth Godin

Pro marketéry snad není zajímavějšího autora. Seth Godin popsal marketing na sociálních médiích ještě předtím, než se tento termín objevil. Podobně brzy charakterizoval rozdíl mezi push and pull marketingem. Za přečtení stojí i další Godinovy knihy, například Purple Cow, Tribes, Linchpin, Poke the Box či Icarus Deception.

The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference
Malcolm Gladwell

Gladwellova kniha detailně zkoumá launch úspěšných produktů na trh, jak se šíří nápady či uchycují trendy. Pozorně pročíst by ji měli především marketéři zaměřující se na sociální média a word-of-mouth.

Good to Great: Why Some Companies Make the Leap - and Others Don't
Jim Collins

Jim Collins patří k nejuznávanějším autorům byznys literatury dneška a Good to Great je bezesporu jeho nejslavnějším dílem. Kniha, jež se dočkala pokračování, se v případových studiích zabývá zdánlivě jednoduchou otázkou, čím se skvěle fungující firmy odlišují od těch průměrných.

Brandwashed: Tricks Companies Use to Manipulate our Minds and Persuade Us to Buy
Martin Lindstrom

Kniha na příkladech velkých firem ukazuje, jak značky pomocí nostalgie, vyvolání strachu, utvrzování sociálního statutu či referencí známých osobností ovlivňují naše nákupní chování. Obsahuje také tipy, jak užitečné nápady adaptovat pro nízkorozpočtové exekuce.

What Color is Your Parachute? A Practical Manual for Job-Hunters and Career Seekers
Richard Bolles

Kniha, jak již z názvu vyplývá, se nezabývá přímo marketingem, ale rozhodně by oku marketéra neměla uniknout. Profesionálům na počátku i v pokročilejších fázích kariéry pomáhá pomocí zajímavého textu i řady cvičení ujasnit, co chtějí dělat a kam se odborně posunout.

-lmr-