Dozorčí komise prověří výběr auditora České televize

středa, 24. dubna 2013, 16:46 Aktuality MediaGuru

Dozorčí komise Rady České televize prověří nedávný výběr společnosti Ernst&Young jako auditorské firmy veřejnoprávní televize. Vyzval ji k tomu předseda rady Milan Uhde kvůli podezření na střet zájmů jednoho z členů rady Jana Prokeše a jeho vztahu k vítězné firmě. Radní se vůči podezření ohradil s tím, že nikdy nebyl ve vztahu k auditorské firmě, ale pouze k její poradenské části, což je jiný právnický subjekt.

„Člen rady nemůže zasahovat ani do zadávacích podmínek a jakožto nečlen výběrové komise nemůže mít jakýkoliv podíl na tom, kdo bude vybrán jako vítěz," prohlásil Prokeš. Konflikt podle něj nikdy nemohl vzniknout, protože nebyl zaměstnancem auditorské firmy. Rozhodnutí obrátit se na komisi nicméně přivítal, aby se celá situace vyjasnila.

Dozorčí komise je poradním orgánem Rady České televize ve věcech kontroly hospodaření České televize. Dozorčí komise předkládá veškeré své výstupy a návrhy radě.

Společnost Ernst&Young se letos stala vítězem výběrového řízení na dohled na hospodaření ČT s roční cenou 2,64 milionu korun bez DPH. Do soutěže se přihlásili celkem čtyři uchazeči. Mezi kritérii pro rozhodování byla z poloviny cena a dále navržená metodika kontroly. Česká televize od nového auditora očekává vedle povinné statutární kontroly účetní závěrky také pravidelnou kontrolu nakládání s finančními prostředky.

V návrhu rozpočtu na loňský rok veřejnoprávní televize uvedla, že plánuje hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 6,97 miliardy korun. Na televizních poplatcích vybrala 5,756 miliardy korun.

-čtk-