Český rozhlas může získat další stanici

neděle, 19. května 2013, 07:30 Aktuality MediaGuru

Český rozhlas by mohl získat zákonem právo provozovat další stanici v pásmu velmi krátkých vln. Počítá s tím novela, kterou předložili poslanci z mediálního výboru. Veřejnoprávní rozhlas o rozšíření usiloval kvůli své stanici mluveného slova ČRo Plus, která nyní může vysílat pouze na méně sledovaných středních vlnách.

Novela nicméně pouze obecně počítá s tím, že Český rozhlas by mohl kromě stanic Radiožurnál, Vltava a Praha vysílat další program v pásmu velmi krátkých vln „alespoň v rozsahu regionálního rozhlasového vysílání". Zároveň také zakazuje rozhlasu v tomto programu vysílat reklamu nebo teleshopping.

Důvodem novely bylo rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která loni v létě odmítla žádost BBC o rozšíření společného vysílání s někdejší stanicí Rádio Česko z šesti na 12 hodin denně. Podle předsedkyně rady Kateřiny Kalistové totiž platný zákon už neumožňuje rádiu, které vysílá na základě licence, přebírat program veřejnoprávního rozhlasu.

Veřejnoprávní rozhlas následně Rádio Česko spojil se stanicemi ČRo6 a ČRo Leonardo v novou stanici Český rozhlas Plus, která zahájila vysílání letošního 1. března. Vysílá osm hodin denně v pásmu středních vln, digitálně a na internetu. Rozhlas si od sloučené stanice také sliboval finanční úsporu zhruba 20 milionů korun ročně.

Novela má také Radě pro rozhlasové a televizní vysílání poskytnout další dva měsíce k přípravě výroční zprávy o její činnosti. Nově by ji měla posílat Sněmovně do konce dubna, nikoli do konce února.

-čtk-