Poštovní známky umí v reklamě divy

pátek, 17. května 2013, 07:21 Reklama MediaGuru

České firmy začínají objevovat potenciál vlastních poštovních známek. V zahraničí se stávají integrální součástí reklamních kampaní.

V loňském roce spustila Česká pošta pilotní provoz nového produktu – tzv. edice vlastních známek, na které je možné natisknout motiv vlastního výběru. Od začátku roku je tento produkt nabízen všem. Podle mluvčí České pošty Marty Selicharové si vlastní známky doposud objednalo čtrnáct klientů a zájem o ně nadále roste, a to jak ze strany firem, tak ze strany jednotlivců.

Není divu, protože poštovní známky představují marketingový komunikační prostředek par excellence. Lze je prakticky využít, limitovanou edicí s pamětní listinou jim lze dodat na prémiovosti a nosí v sobě nezpochybnitelnou sběratelskou hodnotu, která časem roste.

Poštovní známka jako důstojná památka

Jedna z českých firem, která využila možnosti vlastních známek je Česká pojišťovna, která si nechala natisknout známky u příležitosti loňského 185. výročí od svého založení. Známky z limitované edice deseti tisíc kusů byly využity zejména v interní komunikaci jako netradiční dárek zaměstnancům a významným obchodním partnerům. Proč se společnost rozhodla právě pro poštovní známky, vysvětluje Hana Kovářová, vrchní ředitelka úseku marketingu České pojišťovny: „V České republice se již stalo tradicí, že Česká pošta k významným událostem vydává limitované edice známek s pamětními listy. Chtěli jsme tedy i v České pojišťovně tímto zajímavým a důstojným způsobem oslavit naše významné výročí. Česká pošta je naším strategickým partnerem a pro nás to byla dobrá příležitost, jak ve spolupráci s ní oslavit tento milník v historii České pojišťovny.“

Limitovanou edici poštovních známek si nechal natisknout také letošní běžecký seriál „Česká pojišťovna Mizuno Run Tour“, který poštovní známkou společně s pamětní listinou obdaroval všechny závodníky. Milan Beneš, ředitel běžeckého seriálu, k volbě uvedl: „Přemýšleli jsme nad tím, čím potěšit běžce, nechtěli jsme jim dávat klasické medaile, a tak vznikl tento nápad. Navíc v každém ze sedmi měst, kde se poběží, obdržíte razítko s dominantou symbolizující právě danou oblast.“

Dále si vlastní poštovní známky nechala vyrobit například firma SSI Schäfer, dodavatel logistických systémů, či kreativní agentura Ogilvy, jež v obrazové části zvěčnila svého zakladatele Davida Ogilvyho.

Poštovní známka v hlavní roli reklamy

Nicméně jak v současné době ukazuje ukrajinský ekonomický server delo.ua, poštovní známky mohou výborně posloužit i v reklamní kampani. Agentura Leo Burnett je použila na podporu diferenciace serveru v segmentu a v duchu sloganu: „News briefly“ (Stručné zprávy) zhutnila aktuality do obrazového prostoru známky a v sériích je publikuje v tištěných magazínech. Čtenáři je pak mohou nalepit na svou korespondenci a virální efekt je zajištěn. Podle informací agentury stoupá počet návštěv serveru delo.ua o 10 % denně.

 

Poštovní známky ve své kampani využila také jihoafrická agentura TBWA\Hunt Lascaris, která tak vyrazila do boje proti stále intenzivnějšímu pytlačení nosorožců. V posledních letech se totiž právě nosorožec, či spíše jeho roh, stal vysoce žádaným artiklem zejména v asijských zemích, kde jsou pro jeho údajné léčivé účinky ochotni zaplatit až 60 tisíc dolarů za kilo. Pro zvýšení povědomí zejména na asijské straně Indického oceánu vydala agentura TBWA známky s čínským, thajským či vietnamským nápisem, upozorňující na vážnost ohrožení nosorožců. Na Jihoafričane je, aby dané známky používali při své korespondenci do Asie.

Zmíněné reklamní kampaně ukazují, jaké výhody poštovní známky mají: zaprvé představují relativně levný komunikační prostředek, zadruhé jsou působivé a za třetí jsou doslova stvořené pro direct marketing.

-kch-