V říjnu proběhne v Praze festival videomappingu

pátek, 17. května 2013, 07:22 Aktuality MediaGuru

Od 17. do 20. října se na čtyři dny stane historické centrum Prahy dějištěm prvního ročníku festivalu videomappingu a světelného umění SIGNAL. Přehlídka nových technologií v ulicích hlavního města oživí videomappingovými projekcemi, mnoha světelnými sochami a instalacemi, koncerty i performancemi Staroměstské náměstí, budovu Hybernie, Ovocný trh, Kampu, Novou scénu Národního divadla i další méně známá místa Prahy. Vstup na všech dvacet pět instalací bude zdarma.

„Chceme do Prahy přivézt to nejlepší, co v tomto dynamicky se rozvíjejícím uměleckém oboru existuje. Chceme představit naše město jako místo pro život i pro umění, jako místo přátelské ke svým obyvatelům i návštěvníkům, jako magický prostor, jehož dlouhá a dramatická minulost se prolíná s jeho dynamickou současností,“ říká ředitel festivalu SIGNAL Martin Pošta, který stojí za dalšími významnými kulturními akcemi v Praze jako Fresh Film Fest nebo designSUPERMARKET. „Naší inspirací je například festival světla v Lyonu, který každý rok navštěvuje přes čtyři milióny návštěvníků,“ doplňuje Pošta.

Festivalu SIGNAL se svými díly a instalacemi zúčastní renomovaní zahraniční umělci, například francouzsko-belgičtí AntiVJ, 1024 architecture z Francie nebo Telenoika ze Španělska. Z domácích pak například the Macula, kteří stojí za úspěšnou projekcí na Staroměstský orloj, Krištof Kintera, František Skála, Rony Plesl, Vladimir 518, Jakub Nepraš nebo Milan Cais. Program ve veřejném prostoru doplní workshopy, semináře i díla v galeriích.

Organizátoři festivalu zároveň vyzývají odbornou i laickou veřejnost k podání vlastních projektů, které pracují se světlem pod širým nebem. Nejzajímavější z nich vybere kurátorský tým festivalu. Termín pro podání přihlášky je 14. června. Více informací naleznete zde.

-kch-