Google spouští v ČR funkci Diagram znalostí

úterý, 25. června 2013, 12:26 Aktuality MediaGuru

Do České republiky přichází Diagram znalostí (angl. Knowledge Graph). Uživatelé se s touto novou funkcí dostanou k vizuálním, textovým nebo mapovým informacím, které právě potřebují. V přehledném panelu na pravé straně výsledků vyhledávání naleznou souhrnné informace o známých osobnostech, místech, uměleckých dílech, filmech a dalších pojmech z mnoha oblastí. Čeština patří k sedmi jazykům, o které byla tato funkce rozšířena.

Funkce doplňuje služby, jako je Komunitní vyhledávání, Hlasové vyhledávání, Nákupy Google nebo Google Goggles pro mobilní vyhledávání pomocí vyfotografovaných objektů.

„Diagram znalostí umožňuje uživatelům nalézat souvislosti nebo dokonce i objevovat informace, na které by je nenapadlo se přímo zeptat. Chytré vyhledávání informací je přitom důležitou součástí internetové gramotnosti,” vysvětluje Michal Zachar, marketingový manažer Googlu.

Diagram znalostí využívá zejména data z veřejných zdrojů, jakými jsou například Freebase, Wikipedia, CIA World Factbook a další. V současné době obsahuje více jak 570 milionů objektů (osobností, míst a věcí) a 18 miliard atributů a propojení.

-kch-