Prodej deníků v Itálii klesl za pět let o více než pětinu

čtvrtek, 06. června 2013, 13:38 Aktuality MediaGuru

Prodej deníků v Itálii se za posledních pět let snížil o více než 20 procent. Ukázala to studie italského svazu vydavatelů novin FIEG, která například zjistila, že loňský rok byl pro inzerci nejhorší za dvě desítky let. Prodej novin v Itálii klesá už od roku 2001, výjimkou byl jen rok 2006. Od začátku dluhové krize před pěti lety se přitom situace zhoršila, uvádí FIEG. Údaje za první čtvrtletí ukazují, že nepříznivý vývoj pokračuje.

Za pět let od roku 2007 klesl objem prodeje deníků o 22 procent. V minulém roce pokles činil 6,6 procenta. Podobný propad loni zaznamenaly i týdeníky. V případě měsíčních periodik byla situace ještě horší, prodej se snížil o 8,9 procenta.

Loňský rok byl podle agentury ANSA zároveň prvním, kdy se snížil počet čtenářů. V Itálii, která má více než 60 milionů obyvatel, podle nejnovějšího průzkumu organizace Audipress čte deníky více než 21 milionů lidí. V minulém roce jejich počet klesl o 14,8 procenta.

Za špatné vyhlídky podle federace může ekonomická krize, ale i rozvoj nových technologií a internetu. Z části vina padá na některá strukturální omezení, například v oblasti distribuce.

Podle předsedy federace FIEG Giulia Anselmiho, který je zároveň šéfem italské tiskové agentury ANSA, potřebuje italský tisk "radiální reformu", která by se týkala tištěných i internetových médií. Taková reforma by měla zabránit, aby tradiční novinařinu ohrožoval nástup "nových médií".

-čtk-