Televizím Pětka a RTA zanikají vysílací licence

pátek, 14. června 2013, 11:40 Aktuality MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vzala na vědomí, že provozovateli Metropol TV zanikne k 1. červenci 2013 licence k provozování televizního vysílání programu Pětka.

Zánik platnosti licence je tak definitivní tečkou za existencí TV Pětka, která vysílala necelé čtyři měsíce. Do potíží se dostala poté, co investor původní televize Luboš Měkota nemohl dále televizi financovat. Vysílání sesterské televize Metropol TV převzala letos na jaře společnost Mladá fronta.

Rada zároveň vzala na vědomí, že provozovateli RTA jižní Čechy, RTA Jižní Morava, RTA Ostrava, RTA Východní Čechy, RTA Zlín a její dceřiné společnosti Českomoravská televizní. Licence zanikly 22. května 2013. Televize byla dříve spojená s podnikatelem Jaroslavem Berkou.

RTA v minulosti vysílala v rámci programu televize Prima, provozovatel celoplošné televize ale spolupráci na začátku loňského roku vypověděl. RTA se s ukončením spolupráce s Primou nechtěla smířit, a vedla proto řadu soudních sporů. Naposledy letos na jaře neuspěla se svou ústavní stížností proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) ohledně původní licence televize Prima, která tuto spolupráci zahrnovala.

-mav-