ÚOHS povolil Unileveru převzetí značek Savo a Biolit

úterý, 25. června 2013, 06:30 Aktuality MediaGuru

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým prvostupňovým rozhodnutím ze 17. června spojení společností Unilever ČR a HomeBrands. Unilever v důsledku spojení získá mimo jiné značky Savo, Biolit či Diffusil. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Společnost HomeBrands, která byla v době před spojením výlučně kontrolována společností Bochemie, je činná v oblastech univerzálních čisticích prostředků, WC čističů a čističů odpadů (značka Savo), insekticidů (Biolit), repelentů (Diffusil), osvěžovačů vzduchu pro domácnost (Citresin), prostředků péče o povrchy (Lynn) a produktů autokosmetiky (Coyote).

Na trhu univerzálních čisticích prostředků na území České republiky dojde ke spojení dvou nejvýznamnějších soutěžitelů a spojením vzniklý subjekt bude disponovat významným tržním podílem. Tržní síla společnosti Unilever však bude podle ÚOHS vyrovnávána relativně vysokou vyjednávací silou obchodních řetězců a konkurencí, jež má celosvětovou působnost, vysokou hospodářskou a finanční sílu a široké portfolio produktů.

Na trhu WC čističů sice dojde ke spojení druhé a třetí nejvýznamnější společnosti, avšak spojením vzniklý podnik bude čelit konkurenci ze strany vedoucí společnosti Henkel. Na trhu čističů odpadů působí další dva konkurenti s vyššími tržními podíly, jako je Bolton Czechia a Reckitt Benckiser.

-kch-