Veřejnoprávní TV a rádio v Řecku končí

středa, 12. června 2013, 09:00 Aktuality MediaGuru

Řecká veřejnoprávní televize postupně vypíná své kanály, kolem půlnoci již vysílal pouze jediný program. S vysíláním končí také veřejnoprávní rozhlas, informovala agentura DPA. Řecká vláda v úterý v rámci úsporných opatření překvapivě rozhodla o okamžitém zastavení činnosti státní rozhlasové a televizní společnosti ERT. O práci tak podle řeckých médií přijdou téměř tři tisíce novinářů, techniků a dalších zaměstnanců.

Veřejnoprávní televize a rozhlas jsou podle mluvčího vlády s náklady kolem 300 milionů eur (7,7 miliardy Kč) ročně klasickým příkladem "neuvěřitelného mrhání" penězi. Údajně mají sedmkrát více zaměstnanců než jiné srovnatelné instituce.

Ukončení činnosti ERT znamená vypnutí tří celostátních a jednoho satelitního televizního kanálu a sedmi celostátních a 19 regionálních rozhlasových stanic. V budoucnosti by měla být vytvořena menší státní rozhlasová a televizní společnost se zhruba tisícovkou zaměstnanců.

Proti zavření ERT se postavily odbory. Svaz řeckých novinářů oznámil, že bude stávkovat. Před budovou rozhlasu v Aténách v úterý večer podle agentury DPA proti zrušení ERT protestovaly tisíce lidí. Rozhodnutí řecké vlády podrobila kritice rovněž Evropská vysílací unie (EBU).

Řekové platí veřejnoprávní rozhlas a televizi v rámci účtu za elektřinu. Televizní poplatky činí zhruba 88 procent příjmů ERT. První vysílání řeckého veřejnoprávního rozhlasu se uskutečnilo v roce 1938. Televize začala vysílat v roce 1966.

Média spekulují, že zavření ERT má přispět k nařízenému propouštění státních zaměstnanců. Řecko slíbilo výměnou za záchranný úvěr propustit do konce příštího roku 15.000 státních zaměstnanců, z toho 4000 v letos.

-čtk-