Axel Springer prodává tituly za miliardu eur

čtvrtek, 25. července 2013, 20:06 Aktuality MediaGuru

Německé vydavatelství Axel Springer se dohodlo na prodeji svých regionálních titulů, magazínů s televizním programem a časopisů pro ženy německé skupině Funke Mediengruppe. Hodnota transakce je přibližně 920 milionů eur (23,8 miliardy Kč), oznámilo dnes vydavatelství. Axel Springer, který vydává nejprodávanější německý deník Bild a působí rovněž v České republice, se soustředí na rozšiřování svých internetových aktivit.

Transakce zahrnuje skupiny německých regionálních listů Berliner Morgenpost a Hamburger Abendblatt, inzertní noviny, pět televizních magazínů a dva ženské časopisy. Berliner Morgenpost a Hamburger Abendblatt spolu s televizními programy a časopisy pro ženy v loňském fiskálním roce vytvořily tržby ve výši 512,4 milionu eur.

Kupní cena titulů zahrnuje platbu 660 milionů eur v hotovosti v závěru transakce nebo nejpozději na konci června příštího roku. Na zbývající část ceny poskytne Axel Springer skupině Funke půjčku s několikaletou splatností.

„Axel Springer bude pokračovat na cestě k tomu stát se přední skupinou v oblasti digitálních médií se zřetelným důrazem na skupiny 'Bild' a 'Welt'," uvedl podle agentury Reuters šéf společnosti Mathias Döpfner.

Axel a Funke dnes podepsaly předběžnou dohodu, která zahrnuje také vytvoření společných podniků na distribuci a marketing tištěných a digitálních médií. Definitivní smlouvy obě strany podle německého vydavatelství podepíšou, jakmile si Funke zajistí nutné finanční prostředky. Pravděpodobně se tak prý stane na podzim.
Akcie Axelu dnes dopoledne po oznámení prodeje zpevňovaly o zhruba 7,5 procenta.

-čtk-