Důvěra Čechů v jejich CEO poklesla meziročně o 3 %

středa, 10. července 2013, 12:55 Aktuality MediaGuru

Češi jsou všeobecně dost nedůvěřiví. Za nejvíce důvěryhodné osoby považují akademiky a odborníky, naopak nejméně důvěřují zástupcům vlády a úředníkům, generálním ředitelům a řadovým zaměstnancům. Ukazuje to letošní průzkum Edelman Trust Barometr, který zjišťuje důvěru lidí ve firmy, média a nevládní organizace v 28 zemích světa. V České republice proběhl průzkum mezi 200 respondenty z řad informované veřejnosti.

V České republice důvěra v CEO oproti loňskému roku poklesla o 3 %, věří jim 35 % lidí. Ještě hůře jsou na tom CEO v sousedním Slovensku, kde jim důvěřuje pouhých 32 % respondentů. Ve světě ale jejich kredibilita pomalu roste – stále se sice řadí mezi nejméně důvěryhodné zdroje, oproti loňsku si však polepšili o 5 %. Důvěru jim projevilo 43 % respondentů. „I tak na tom ale čeští generální ředitelé nejsou zdaleka nejhůř. Za námi zůstávají i takové země, jako je Německo (28 %) či Nizozemí (26 %),“ říká Marek Stránský, Managing Partner z agentury AMI Communications, která se na průzkumu podílela.

V rámci průzkumu byla respondentům položena také otázka, jaké atributy mají vliv na budování důvěryhodnosti jednotlivých firem a jak jsou podle nich reálně naplňovány. Pro 92 % respondentů je důvěryhodnost buduje především vysoká kvalita nabízených produktů a služeb, 89 % zase to, jak se firma zajímá o potřeby zákazníků. Na třetím místě v důležitosti se s 87 % umístila transparentnost a otevřenost firmy.

kliknutím zvětšíte

Řadovým zaměstnancům projevila důvěru jen třetina Čechů, zatímco loni to bylo 40 %. Ve světě je jim nakloněna polovina respondentů.

-kch-