Komunikaci MZe povede Dana Večeřová

pátek, 12. července 2013, 17:48 Aktuality MediaGuru

Ředitelkou odboru komunikace ministerstva zemědělství (MZe) bude od 22. července Dana Večeřová, která dosud řídila komunikaci Potravinářské komory ČR a působila také jako mluvčí této nevládní organizace. Informovalo o tom dnes MZe. Večeřová je dlouhodobou spolupracovnicí nového ministra zemědělství Miroslava Tomana, který byl od roku 2007 prezidentem Potravinářské komory.

Ministerstvo zároveň potvrdilo další dvě již dříve avizované personální změny. Novým vrchním ředitelem Tomanova kabinetu bude František Mach, který v minulosti obdobou funkci na MZe zastával. Na pozici nahradí Radka Coufala, který byl současně vedoucím kanceláře ministra Petra Bendla (ODS). Na tuto pozici byla místo něj jmenována Zdenka Ehlová, která naposledy byla Tomanovou spolupracovnicí v Potravinářské komoře. Do nástupu Večeřové povede odbor komunikace Ehlová.

„S oběma dámami jsem úzce spolupracoval při svém působení ve funkci prezidenta Potravinářské komory a nemám důvod se fungujících pracovních vztahů s nimi vzdávat," uvedl Toman. "Tyto okamžité změny nemohou nikoho překvapit - členové kabinetu jsou nejbližší spolupracovníci ministra, a proto je logické, že s novým ministrem přicházejí na klíčové pozice noví lidé," dodal.
Mach po svém odchodu z Těšnova sedm let pracoval v diplomatických pozicích v zahraničí, poté se na vrátil na ministerstvo. Ehlová pracovala na MZe takřka 15 let v různých funkcích. Mimo jiné byla členkou resortního vyjednávacího týmu při vstupu ČR do EU. Funkci hlavního agrárního vyjednavače plnil tehdy Toman. Večeřová v minulosti také již na MZe působila.

Nový ministr zemědělství je synem předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství Miroslava Tomana. Společnost Agrotrade, u jejíhož zrodu stál právě Tomanův otec a mladší bratr Zdeněk, patřila v minulosti k nejvýznamnějším potravinářským firmám v Česku. Toman byl od srpna 2002 do října 2006 náměstkem a později prvním náměstkem sociálnědemokratických ministrů zemědělství. V rámci jednání o přistoupení k EU plnil funkci hlavního agrárního vyjednavače.

-čtk-