Orchestry se snaží kreativně přilákat mladé posluchače

neděle, 14. července 2013, 09:52 Reklama MediaGuru

Orchestry hrající klasickou hudbu se potýkají s tím, že jejich publikum stárne. Mladé posluchače se tak snaží oslovit různě: filmem, mlékem či pilulkami.

Napříč zeměkoulí se orchestry hrající klasickou hudbu potýkají se stejným problémem – abonenti jim postupně stárnou a noví nepřibývají. Přilákat mladší publikum se tak stává úkolem, který vyžaduje kreativní řešení.

Česká filharmonie se například snaží komunikovat každé cílové skupině na míru. Na mladší posluchače tak například cílila červnovým open air koncertem s Bobby McFerrinem, čile komunikuje na sociálních médiích a připravuje i speciální projekt u příležitosti výročí Antonína Dvořáka. Jak uvedla v rozhovoru pro Mediaguru.cz vedoucí marketingového oddělení České filharmonie Petra Zindulková, v plánu je i užší spolupráce s vlivnými bloggery.

Nicméně Česká filharmonie není jediná, kdo se snaží mladou generaci oslovit. Japonský filharmonický orchestr se spojil s kreativní agenturou I&S BBDO a rozhodl se klasickou hudbou léčit. Uvedl proto na trh pilulky, v nichž byly umístěny paměťové karty s vybranou skladbou. Pro klidný spánek si posluchači mohli pustit Mahlerovu Symfonii č. 10, na zlepšení chutě k jídlu byl předepsán Rossiniho Lazebník sevillský, pro krásnou pleť Vivaldiho Jaro ze Čtvera ročních období. A z japonské filharmonie byla rázem pill-harmonie (pill neboli pilulka, prášek).

Brazilský symfonický orchestr na to šel pro změnu přes filmy. Na speciálním kanále YouTube vytvořeném agenturou Artplan ukázal, že klasická hudba stojí i za soundtracky populárních filmů, jako jsou Čelisti, Hvězdné války či Indiana Jones.

Dortmundská koncertní hala ukázala, že se kreativní přístup vyplatí. Na své koncerty lákala prostřednictvím koncertního mléka. Kampaň od německé agentury Jung von Matt/Elbe využila faktu, že krávy lépe dojí, pokud jsou vystaveny poslechu klasické hudbě. Toto speciální mléko bylo následně stočeno a doplněno informacemi o jednotlivých hudebních skladatelích. Výsledkem byl nejen vysoký prodej koncertního mléka, ale i zvýšení počtu abonentů o 19 % a návštěvnosti o 72 %.

-kch-