Prima rostla na reklamním trhu, zvýšila tržby o 47 %

čtvrtek, 18. července 2013, 13:34 TV MediaGuru

Tržby skupiny Prima se ve druhém letošním čtvrtletí meziročně zvýšily o 47 %, vyplývá ze zprávy MTG.

Společnost MTG, která z poloviny vlastní televizi Prima, oznámila, že v druhém letošním čtvrtletí se tržby firmy z jejích operací v Česku meziročně zvýšily o 47 %. Za celé období prvního pololetí pak nárůst představuje 39 %, uvádí společnost ve své čtvrtletní zprávě. Konkrétní výši tržeb společnost MTG nezveřejňuje.

„Speciálně aktivity v Česku vykázaly značný růst. Na českém reklamním trhu jsme druhé čtvrtletí po sobě získali nejvyšší podíl,“ uvedl ve zprávě prezident MTG Jørgen Madsen Lindemann.

Znamená to, že oproti prvnímu čtvrtletí (+30 %) se Primě podařilo ve druhém čtvrtletí meziroční růst tržeb ještě navýšit. To souvisí se silnější jarní inzertní sezónou.

Na druhou stranu se kanálům skupiny Prima ve druhém letošním čtvrtletí snížila sledovanost ve srovnání se stejným obdobím loni. V cílové skupině 15-54, ve které Prima reportuje mateřské MTG, představuje meziroční pokles více než 3 procentní body. Více o vývoji sledovanosti zde.

Jak už jsme informovali, v podílu na reklamních TRPs (target rating points), zaujala Prima za letošní první pololetí zhruba polovinu trhu, zatímco konkurenční Nova dosáhla cca 30% podílu. Nižší letošní objem skupiny Nova na prodaných TRPs souvisí především s letošní obchodní politikou skupiny Nova, na kterou v prvním pololetí nepřistoupili všichni klienti a všechny agentury.

Podíl TV skupin na prodaných TRPs, 1.1.-30.6. 2013, 15+

Zdroj: Admosphere

Celkově čistý zisk švédské mediální společnosti Modern Times Group ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 17 % na 376 milionů SEK (zhruba 1,1 mld.Kč). Její celkové tržby o tři procenta vzrostly a dosáhly 3,6 miliardy SEK (asi 10,8 mld.Kč).

-mav-