Radiokomunikace otestují TV ve vysokém rozlišení 4K

čtvrtek, 11. července 2013, 11:27 Aktuality MediaGuru

České Radiokomunikace budou do ledna příštího roku testovat možnosti placené digitální televize a vysílání ve vysokém rozlišení 4K. To je čtyřikrát kvalitnější, než nynější standard HD. Firma od ČTÚ získala licenci k pokračování testů vysílání ve formátu DVB-T2, který služby umožňuje. V rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel společnosti Michal Čupa.

DVB-T2 potřebuje méně vysílacích frekvencí. Vedle pozemního vysílání signálu ve vysokém rozlišení umožňuje šíření více televizních programů a služby interaktivní televize. Komerční spuštění vysílání v DVB-T2 se očekává v letech 2015 nebo 2016. Záležet bude na Českém telekomunikačním úřadu a evropské koordinaci radiového spektra.

Radiokomunikace také požádaly o zrušení časového omezení, které dosud umožňovalo testovací vysílání jen v pracovní dny do 17:00 hodin. Výsledky testů chtějí nabídnout odborné veřejnosti. Testovací vysílání bude pokračovat z vysílače na pražském Žižkově.

"Přechod na DVB-T2 ze stávajícího digitálního terestrického vysílání by neměl znamenat jen technologickou migraci, ale zcela novou diváckou zkušenost," řekl Čupa. Diváci podle něj získají mnohem kvalitnější televizní příjem a velký přínos vidí v interaktivitě vysílání. "Během následujících tří let budeme svědky dramatického odlišení od toho, na co jsme byli v televizním vysílání zvyklí předchozích 60 let," dodal.

ČRa DVB-T2 testují ve vybraných městech od loňského roku. Loni také ČTÚ vydal tzv. D-Book, který obsahuje specifikace pro výrobce set top boxů nebo digitálních televizních přijímačů. Příjem DVB-T2 na nynějších zařízeních pro digitální televizi nefunguje, na trhu se ale již televize umožňující obraz 4K objevily.

-čtk-