ČRo loni hospodařil se ziskem 26,6 mil. Kč

čtvrtek, 29. srpna 2013, 11:20 Aktuality MediaGuru

Český rozhlas loni hospodařil s čistým ziskem 26,6 milionu korun. Výsledek příznivě ovlivnila úspora plánovaných nákladů spolu s vyššími výnosy, které celkem dosáhly 2,158 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou schválila Rada Českého rozhlasu. Předloni rozhlas vykázal čistý zisk 145 milionů korun.

Rozpočet rozhlasu na loňský rok byl sestaven jako vyrovnaný nejprve ve výši 2,185 miliardy Kč. Během roku ale s ohledem na odhadovaný vývoj přišly dvě rozpočtové změny, které plánované výnosy a náklady snížily na 2,14 miliardy korun.

Vyšších výnosů rozhlas dosáhl především díky svým obchodním aktivitám, jimiž je zejména prodej reklamy a sponzoring, přispěly ale také ostatní provozní výnosy jako například přijaté náhrady škod od pojišťovny. Výnosy z reklamy byly proti plánu vyšší o 11 procent.

Nejdůležitější výnosovou položkou přesto zůstávají rozhlasové poplatky, které se na všech příjmech Českého rozhlasu podílejí více než 90 procenty. V průběhu roku se rozhlasu podařilo zvýšit počet poplatníků - u fyzických osob z 3,033 milionu z počátku roku na 3,063 milionu. Celkové inkaso za loňský rok tak činilo 1,913 miliardy korun.

V loňském roce rozhlas pokračoval v restrukturalizaci, která vedla ke vzniku Centra vysílání, Centra výroby a Centra zpravodajství. Veřejnoprávní instituci to má umožnit zprůhlednění finančních toků a zejména nákladových položek. Průměrný přepočtený stav zaměstnanců v roce 2012 činil 1415 zaměstnanců. Osobní náklady činily 829,4 milionu korun Kč.

Rozhlas loni zároveň výrazně omezil svou investiční činnost, a to díky finalizaci rekonstrukce komplexu na Vinohradské třídě. Celková proinvestovaná částka loni byla 58,3 milionu korun, a to zejména ve výpočetní a rozhlasové technice.

-čtk-