FB zaplatí 20 mil.USD, urovná žalobu za reklamu

úterý, 27. srpna 2013, 09:07 Aktuality MediaGuru

Americký soud schválil urovnání žaloby na sociální síť Facebook (FB) kvůli cílené reklamě. Facebook v rámci urovnání zaplatí 20 milionů USD (384,4 milionu Kč) a učiní některé ústupky. Soud udělil svůj konečný souhlas navzdory námitkám, že dohoda dostatečně nechrání soukromí dětí, oznámila v noci na dnešek agentura Reuters.

Pět žalobců podalo skupinovou žalobu vůči Facebooku v roce 2011 kvůli jejím "sponzorovaným příběhům". Tyto reklamní programy se objeví u všech sdílených uživatelů a obsahují jméno i profil přítele s tvrzením, že má dotyčná osoba tohoto inzerenta v oblibě. Uživatelé však nedostanou za tuto reklamu nic zaplaceno a ani ji nejde odhlásit.

Podle podmínek urovnání Facebook zaplatí všem členům skupinové žaloby 20 milionů USD. Firma rovněž slíbila, že poskytne uživatelům větší kontrolu nad sdílením svého obsahu. Podle žalobců je hodnota této změny zhruba 145 milionů USD. Ochránci práv dětí navíc požadovali, aby inzerenti neměli právo sdílet obsah s nezletilými, tento bod však urovnání nezahrnuje.

Podle soudních dokumentů Facebook dostal od inzerentů za sponzorované příběhy od ledna 2011 do srpna 2012 téměř 234 milionů USD.

-čtk-