Komunitní sítě v ČR: FB, YouTube a Spolužáci.cz

pondělí, 05. srpna 2013, 10:38 Aktuality MediaGuru

Přestože na sociálních sítích lidé meziročně vykazují nižší aktivitu, jejich zájem o ně se nesnižuje. Podle výzkumu společnosti Mediaresearch, kterého se zúčastnilo 1 084 respondentů z internetové populace 15+, jsou nejoblíbenějšími komunitními servery v Česku sítě Facebook, YouTube a Spolužáci.cz. Největší nárůst návštěvnosti mezi českými komunitními weby zaznamenala Československá filmová databáze.

Největší popularitě se těší sociální síť Facebook. Tuto sít znají téměř všichni respondenti a až tři čtvrtiny z nich na ní mají vlastní profil. Zajímavostí je, že podobně rozšířená je mezi českými internetovými uživateli sociální síť Spolužáci.cz, na které má profil 71 % respondentů – čím se ale Spolužáci.cz od Facebooku významně liší, je jejich návštěvnost: zatímco Facebook denně navštíví polovina respondentů, Spolužáky.cz navštěvuje jen 2,5 % dotázaných.

Nejnavštěvovanějším českým komunitním webem se v roce 2012 stala Československá filmová databáze (ČSFD), která zaznamenala největší nárůst návštěvnosti v letech 2011 a 2012. Čím dál populárnější je v Česku také sociální síť Google+ – v roce 2012 se stala webem s největším procentuálním nárůstem počtu vlastníků účtů. Síť sdružující profesionály – Linkedin.cz – naopak patří mezi ty nejméně známé komunitní weby.

Znalost komunitních sítí

-mav-