RRTV: Klip M.Mansona na Óčku je protizákonný

pondělí, 05. srpna 2013, 14:57 Aktuality MediaGuru

Provozovateli hudební televize Óčko společnosti Stanice O bylo Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vydáno upozornění na ohrožení psychického, fyzického a mravního vývoje dětí a mladistvých odvysíláním videoklipu Marilyna Mansona Saint v rámci pořadu Mixxxer 6. února 2013.

„Analýza zpracovaná analytickým odborem Úřadu Rady a rovněž psychologický posudek videoklipu, který si Rada zadala v rámci správního řízení, potvrdily, že videoklip je způsobilý ohrozit vývoj dětských diváků v případě jeho odvysílání v chráněném čase mezi 6. a 22. hodinou,“ uvádí v odůvodnění rada.

Příběh klipu je podle rady nesouvislý. „Odehrává se v groteskním, ponurém prostředí jakési mučírny, drogového doupěte či prostoru pro orgie, kde se střídají jednotlivé obrazy navazující na sebe pojetím a atmosférou, ale netvořící nějaký ucelený děj… I když nějaký konkrétní děj klipu není zřetelný, obsah může vyjadřovat jakési perverzní orgie s mučením, sebepoškozováním a drogami…,“ uvádí na úvod RRTV.

„Protože osobnost Marylina Mansona prezentovaná v klipu obsahuje jasné psychopatologické prvky, hrozí identifikace s takovým vzorem u disponovaných jedinců (rizikových diváků) dlouhodobější nápodobou rizikového, deviantního a sebepoškozujícího chování,“ konstatuje analýza rady.

-mav-