Seznam: Základní zprávy na webu budou zdarma

čtvrtek, 22. srpna 2013, 16:02 Aktuality MediaGuru

Základní zpravodajství na internetu bude podle výkonného šéfa Seznamu Michala Feixe vždy zdarma. Vedle toho bude zpoplatněný servis, který přinese nějakou "přidanou hodnotu". Zástupce tuzemské internetové jedničky, která mimo jiné vlastní třetinu vydavatele nejčtenějšího portálu Novinky.cz, to řekl na dnešním setkání Unie vydavatelů věnovaném budoucnosti tuzemských médií. Šéfka vydavatelství Ringier Axel Springer Libuše Šmuclerová jako problém on-line médií v Česku označila krádeže obsahu.

„Co jsou dneska uživatelé zvyklí konzumovat zadarmo, bude zadarmo. To znamená ty krátké zprávy, výstřely, že se něco stalo. Už proto, že tu jsou sociální sítě jako velký konkurent těchto krátkých rychlých zpráv," uvedl Feix. Zpoplatnit lze podle něj to, co má pro uživatele přidanou hodnotu, například novinářské analýzy. Každý, kdo bude dělat zpravodajství, podle Feixe tedy bude tvořit dva typy zpráv, zadarmo a placené.

O něco radikálnější názor vyjádřil ředitel komerční divize Centrum Holdings Pavel Vopařil, podle kterého zpravodajství musí být zpoplatněno. "Pokud se kvalitní obsah nezpoplatní, tak se prostě přestane tvořit," dodal. Zdarma na internetu tak podle něj mohou být pouze služby jako vyhledávání nebo e-mail.

„Z hlediska zpoplatňování obsahu je jediný problém, že se na tom internetu krade," reagovala Šmuclerová, šéfka největšího vydavatele denního tisku na českém trhu a druhého největšího vydavatele časopisů. "Naše vydavatelství má 500 zaměstnanců a ty zaplatíte," poznamenala s tím, že internetové firmy mohou obsah pouze opsat a říct, že to někde četly.

Podle Šmuclerové je nejdůležitější obsah, který je "neukradnutelný". "Dneska už není hodnotou poskytnutí informace," uvedla Šmuclerová, podle níž v rychlosti informování již dnes dominují sociální sítě. "Dneska největší hodnotu nemají informace, ale závěry," připomněla motto, které zaznělo na letošní konferenci Světové asociace novin a vydavatelů zpravodajství (WAN-IFRA) v Bangkoku.

-čtk-