Uživatelé internetu stárnou, nad 55 let jich je 17%

úterý, 27. srpna 2013, 11:55 Aktuality MediaGuru

Více než 17 % české internetové populace tvoří uživatelé ve věku 55+, což je třetí nejvyšší podíl v regionu střední a východní Evropy. Nejvíce starších internetových uživatelů má Estonsko a Slovinsko, naopak nejméně jich bylo zaznamenáno v Bosně (pouze necelá dvě procenta). Data přináší studie gemiusAudience, v ČR pod názvem NetMonitor.

Podíl uživatelů ve věkové kategorii nad 55 let se v průběhu posledních 12 měsíců zvýšil v české online populaci o 2 procentní body a v budoucnu bude nadále růst. V celém regionu CEE dosahuje podíl této skupiny uživatelů v průměru necelých 12 %.

„Vysoký podíl starší skupiny uživatelů je charakteristický pro vyspělejší internetové trhy. Penetrace internetu v ČR je poměrně vysoká, internetová populace kontinuálně roste, a tak se zvětšuje i skupina uživatelů ve věku 55+. Nárůst počtu internetových uživatelů z vyšších věkových kategorií je také důsledkem demografických procesů probíhajících v celé populaci, která od jisté doby stárne. Navíc má tato věková kategorie uživatelů stále více možností jak využít internet k vlastním potřebám, například k online nakupování. Proto začíná být zajímavá i pro zadavatele reklamy, kteří budou na tuto skupinu uživatelů cílit v budoucnu mnohem více reklamy,“ uvedl Josef Richtr, research manager společnosti Gemius.

Zdroj: Gemius

-mav-