Zisk Axel Springer díky digitálu překonal odhady

středa, 07. srpna 2013, 14:20 Aktuality MediaGuru

Příjmy z digitálních publikací pomohly německému vydavateli Axel Springer k nečekaně dobrým výsledkům ve druhém čtvrtletí, které vyrovnaly i slabší výsledky v oblasti tištěných titulů. Axel Springer vydává nejprodávanější německý deník Bild a působí také v České republice. Firma se podobně jako jiná vydavatelství a mediální skupiny přesouvá na internet a naopak se odvrací od novin, kde jí ubývají čtenáři a inzerenti.

Provozní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) bez započtení mimořádných položek ve druhém čtvrtletí klesl o 0,4 procenta na 171,6 milionu eur (4,4 miliardy Kč). Překonal tak i nejoptimističtější odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters v průměru počítali se ziskem až 165 milionů eur (4,2 miliardy Kč).

Digitální média se na tržbách skupiny teď podílejí zhruba ze 40 procent, na zisku EBITDA pak jejich podíl představuje 45 procent. Vydavatelství ale nadále předpokládá, že zisk EBITDA za celý rok klesne až o devět procent a tržby se zvýší o méně pět procent.

Vydavatelství také poprvé zveřejnilo údaje o vývoji digitálního předplatného Die Welt. List se v prosinci stal prvním celostátním deníkem v Německu, který spustil systém digitálního předplatného. Asi půl roku po spuštění má "v síti" přes 47.000 předplatitelů. Na konci června to odpovídalo více než 20 procentům prodaných výtisků Weltu z celkem 227.248 exemplářů za druhé čtvrtletí, uvedla firma.

Šéf společnosti Mathias Döpfner v červenci řekl, že Axel Springer usiluje o to stát se přední skupinou v oblasti digitálních médií, a důraz klade právě na listy Bild a Welt. Axel Springer se minulý měsíc dohodl na prodeji svých regionálních titulů Berliner Morgenpost a Hamburger Abendblatt, pěti televizních magazínů a dvou časopisů pro ženy německé skupině Funke Mediengruppe. Získat za ně má 920 milionů eur (23,8 miliardy Kč).

Na českém trhu Axel Springer vydává mimo jiné deníky Blesk, Aha, Sport, časopisy Reflex, Svět motorů, Auto Tip a Geo. Provozuje internetové portály Blesk.cz, iSport.cz či Reflex.cz.

-čtk-