Borgisu loni klesly tržby o 3%, letos čeká zisk

pátek, 06. září 2013, 11:31 Aktuality MediaGuru

Vydavatelství Borgis loni mírně klesly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb na 701,9 milionu korun po předloňských 721,3 milionu (-2,7 %). Ztráta společnosti, která vydává celostátní deník Právo a dodává zpravodajský obsah pro portály Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz, se snížila na 9,97 milionu po předchozím propadu 12,6 milionu korun. Letos firma čeká návrat k zisku. Vyplývá to z informací ve Sbírce listin.

"V roce 2012 se stále projevovaly vlivy hospodářské recese. Proti předchozímu období se podařilo snížit propad, nicméně i přes velké úspory v nákladech, a to především ve výkonových, tedy ve spotřebě materiálu a službách, nebylo možno eliminovat celý výpadek výnosů," uvedla firma v účetní závěrce. Loňská ztráta je podle společnosti pokryta vysokým objemem vlastního kapitálu, který sumou 149,5 milionu tvoří víc než 60 procent financování společnosti.

Borgis upozornil, že v loňském roce mimo jiné vyměnil správce předplatného, s čímž souvisel přechodný výpadek části zdrojů a zvýšení stavu pohledávek. Od počátku letošního roku je ale podle firmy již situace konsolidovaná.

V letošním roce vydavatelství, ve kterém nedávno získal třetinovou účast dlouhodobý partner firmy - společnost Seznam.cz, očekává kladné hospodaření. "Do budoucnosti bude investiční politika společnosti nadále zaměřena na nezbytné rozšiřování a modernizaci redakčních a tiskárenských technologií, zkvalitňování redakční a technické úrovně deníku Právo a obsahu internetových serverů," uvedla firma, v níž majoritním vlastníkem zůstává předseda představenstva a šéfredaktor Práva Zdeněk Porybný.

-čtk-