Desetina letáků nebyla při distribuci vůbec doručena

středa, 18. září 2013, 07:37 Marketing MediaGuru

Společnost Fresh Revolution zjistila, že desetina letáků nebyla letos o prázdninách adresátům doručena.

Prázdninová kontrola roznosu letáků u čtvrtiny případů odhalila nějaké nedostatky. Závažné chyby, jako například nedoručení reklamních tiskovin, byly zjištěny u jedné desetiny. Vyplývá to z údajů auditorské společnosti Fresh Revolution, která se zabývá kontrolou neadresné distribuce. Nejhorší výsledky měly kontroly ve dnech s vysokými teplotami a tradičně o víkendech.

Průměrná kvalita roznosu letáků, tedy podíl v pořádku doručených tiskovin, se v červenci pohybovala kolem 70 procent, v srpnu byla vyšší a činila téměř 80 procent. „Z 1535 provedených kontrol jich pod 90procentní garancí kvality skončila celá čtvrtina - tedy 387. Z toho 144 kontrol dopadlo pod 30procentní garancí kvality a dá se tedy usuzovat, že zhruba každý desátý leták nebyl doručen vůbec," uvedla firma v tiskové zprávě. Při průměrné ceně 45 haléřů za jednu vytištěnou tiskovinu podle ní byly české firmy nekvalitním prázdninovým roznosem ošizeny až o 90 milionů korun, bez započtení ztráty na kampani způsobené právě nedoručenými letáky.

Na snížení kvality roznosu se mimo jiné podepisuje stále větší vynalézavost distributorů. Podle Ondřeje Prokopa z Fresh Revolution je pro distribuční společnosti často jednodušší riskovat, že jejich práci nebude nikdo kontrolovat než v období dovolených zajišťovat kvalifikované pracovníky pro roznos do všech objednaných lokalit. "Za největší letošní problém považujeme velká pochybení v případě takzvaných odložených sektorů," dodal Prokop. Jde o místa, kde v souladu se smlouvou distributor letáky roznese až den nebo dva po oficiální roznášce.

Ročně se v Česku vytisknou zhruba čtyři miliardy letáků, což je 390 kusů na obyvatele. Dlouhodobá míra doručení je podle Fresh Revolution v rozmezí 70 - 90 procent, ročně tedy 400 milionů až 1,2 miliardy letáků neskončí ve schránkách.