Praha v říjnu ukáže možnosti videomappingu

pátek, 06. září 2013, 12:00 Reklama MediaGuru

V polovině října bude v Praze probíhat první ročník festivalu Signal, který představí, co dokáže světlo.

Venkovní světelné instalace. Architektonické video-mappingy. To nejlepší ze světové i domácí umělecké scény. Workshopy. Noční plavby za světlem po Vltavě. Moderní audiovizuální umění. Light art. To vše přináší první festival světla v České republice, který pod názvem Signal proběhne v Praze ve dnech od 17. do 20. října.  Praha se tak stane vedle Barcelony či Lyonu dalším evropským centrem současného vrcholu audiovizuálního umění.

Říjnová událost zaplní Prahu video-mappingy i světlenými objekty různých rozměrů, doprovázenými originální hudební kulisou.

„Z programového hlediska můžeme s uspokojením konstatovat, že se nám podařilo pro hlavní programový pilíř, tedy pro outdoorové světelné instalace a intervence, naplnit ty nejambicióznější plány. V říjnu Prahu navštíví naprostá špička světa architektonických video-mappingových projekcí a světelných instalací: AntiVJ visual label (BE/FR), 1024architecture (FR), Telenoika (SP), Sila Sveta (RU) a neskromně sem řadím i tuzemskou skupinu The Macula (CZ),“ popisuje programový ředitel festivalu Jan K. Rolník.

Uskupení AntiVj visual label představí video-mapping na divadle Hybernia. 1024architekture z Francie, jejichž Vánoční strom Abies Electronicus instalovaný v Bruselu se proslavil napříč celou Evropou, rozsvítí svou světelnou „kostkou“ celé Staroměstské náměstí.

1024architekture: Abies Electronicus

Foto: Benoît Laurent

Ruská Sila Sveta připravuje originální mapping na Tyršův dům. Interaktivní „Cloud“ kanadské dvojice se bude vznášet nad pláží u Hergetovy cihelny.

Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett: I can descend cloud

Foto: Mitch Kern

The Macula, česká dvojice proslavená mappingem Staroměstského orloje, rozsvítí kostel Svaté Ludmily na náměstí Míru.

Myšlenka festivalu světla přilákala i přední české umělce, jako jsou František Skála, Krištof Kintera, Rony Plesl, Milan Cais, Vladimir 518, Michal Cimala nebo například Jakub Nepraš, Prokop Bartoníček, VJ Kolouch a další. Své instalace budou mít i partneři festivalu: společnost Philips se pokusí speciální světelnou instalací roztančit Tančící dům, Volvo na svůj vůz zaparkovaný na Palachově náměstí použije video-mapping. Organizátoři festivalu program doplnili o projekty, které vzešly z otevřené výzvy incoming Signal. Z padesáti přihlášených projektů a dvaceti zemí světa vybrala devítičlenná odborná porota čtyři vítězné návrhy.

Festival nabídne také pestrý doprovodný program pro laiky i odborníky a profesionály z oboru světelného designu a technologií. V rámci festivalu proběhne ve spolupráci s firmou Philips mezinárodní konference „Světlo pro naše města 2014“. Dále se uskuteční řada workshopů zaměřených na kreativní práci se světlem, audiovizuální koncerty či komentované plavby za světlem.

Vizuál festivalu vytvořil Tomáš Malovec, vítěz Czech Grand Design 2011.

Více informací o festivalovém dění a doprovodném programu naleznete zde.

-kch-