Radiokomunikace zahajují test vysílání placené TV

středa, 04. září 2013, 10:45 Aktuality MediaGuru

Společnost České Radiokomunikace (ČRa) ve středu oficiálně představila své vize a záměry v oblasti placených terestrických televizí a oznámila start testu placeného TV vysílání. Placené televize mají být podle generálního ředitele ČRa Michala Čupy další oblastí podnikání firmy, pro niž je distribuce televizního a rozhlasového vysílání hlavní podnikatelskou činností.

Do experimentálního vysílání jsou zařazeny programy Eurosport a Film Europe Channel HD. Radiokomunikace od července 2012 provozují experimentální vysílání ve standardu DVB-T2, v rámci kterého šíří HD vysílání programů ČT1, Prima a Barrandov TV. Zakódované programy Film Europe Channel HD a Eurosport tak byly do experimentálního vysílání zařazeny nově.

Prosadit se na trhu placeného televizního obsahu ale nebude snadné. Česko má v současnosti nejnižší penetraci placené televize ve střední Evropě – např. v Polsku využívá placenou televizi 84 % populace, v Rakousku 85 %. Silná penetrace placené televize je i v terestrickém vysílání, a to v severských zemích. V Norsku představuje penetrace placené televize 90 %.

Právě vývoj v okolních zemích má být podle zástupců ČRa jedním z důvodu nárůstu placené televize v budoucnosti. „Registrujeme také velký zájem našich partnerů – TV stanic a agregátorů obsahu o vstup na trh placené televize,“ zdůvodnil očekávání Marcel Procházka, manažer pro rozvoj a služeb ČRa. Nutnou podmínkou k rozvoji placené televize je také vybudování sítě DVB-T2, prostřednictvím které se obsah bude šířit.  Síť DVB-T2 by do budoucna mohla propojit i televizní a internetový svět.

-mav-