Time Warner dosazuje do CME své manažery

čtvrtek, 26. září 2013, 15:16 TV MediaGuru

Nově jmenovaný ředitel slovenské TV Markíza je také profesně spjat s Time Warner.

Společnost Time Warner, která je hlavním akcionářem společnosti CME, v Česku vlastnící televizní kanály skupiny Nova, pokračuje v dosazování svých manažerů do společností ze skupiny CME. Poté, co se v polovině září novými generálními řediteli CME stali Christoph Mainusch a Michael Del Nin, oba spolupracující s Time Warner, přichází další manažer, kterého Time Warner „zná“ ze svého dosavadního působení.

Generálním ředitelem slovenské TV Markíza se ve středu místo Zuzany Ťapákové stal Rakušan Matthias Settele, který před příchodem do CME pracoval pro Time Warner ve společnosti Turner Nordic a Baltic jako generální manažer. Settele má rovněž zkušenosti s prací konzultanta: ve Vídni založil společnost SetTele Entertainment, která pracovala pro hlavní evropské televizní skupiny jako RTL Group, MTG/Viasat či Turner Broadcasting, dceřinou společnost Time Warner. Settele se specializuje na programový vývoj, scheduling a kanálovou profilaci stejně jako na finanční stránku televizní produkce. Vystudoval německou literaturu a historii ve Vídni, jako novinář začínal ve veřejnoprávní rakouské stanici ORF. Následně byl výkonným asistentem generálního ředitele ORF a později RTL Gerharda Zeilera (dnes prezident Turner Broadcasting International ze skupiny Time Warner), v té době byl zodpovědný za obchodní produkční dohody v rámci německé RTL.

Time Warner tak pokračuje v personálních změnách, které započaly po odchodu Adriana Sarbu v polovině letošního srpna. Přestože i slovenská TV Markíza byla v letošním prvním pololetí ovlivněna novou cenovou politikou, kterou CME uplatňuje od letošního roku na trzích, ve kterých působí, snížení výnosů nebylo tak citelné jako v Česku. CME ale ve svém komentáři k výsledkům za druhý kvartál 2013 připustila, že situace v Česku ovlivnila i některé klienty na Slovensku. Výnosy CME na Slovensku (vedle TV Markíza patří do skupiny i kanály Doma, Dajto a Fooor) dosáhly v prvním pololetí 2013 výše 38,9 mil. USD, což bylo o 11,5 % méně než v prvním pololetí 2012. Operativní zisk před odečtením odpisů a amortizace (OIBDA) se v letošním prvním pololetí dostal do záporné hodnoty -4,124 mil. USD (cca -79 mil. Kč). Otázka je, zda Time Warner bude v personálních změnách pokračovat i v dalších zemích, ve kterých je aktivní, což se týká i tuzemské skupiny Nova.

OIBDA 1. pol. 2013/1. pol. 2012, CME Slovensko, mil. USD

Výnosy CME na Slovensku, mil. USD, 1. pol. 2013/1. pol. 2012

Zdroj: CME

-mav-