ČRo chce programové změny stanic Plus a Regina

čtvrtek, 31. října 2013, 07:13 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas plánuje od příštího roku rozšířit vysílání své celoplošné stanice Plus o živé komentované vysílání ráno od 6:00 do 10:00. Změny chystá také u regionálního programu Regina, která vysílá pro oblast hlavního města. Vedení rozhlasu o tom informovalo na veřejném zasedání Rady ČRo. U stanice Plus rozhlas dlouhodobě usiluje o vybudování čtvrtého programu dostupného na velmi krátkých vlnách, tomu ale zatím brání legislativní překážky.

Nový programový blok na stanici Plus se zaměří na politiku, společnost či ekonomiku. Půjde o komentovaný proud s publicistickými prvky. Vysílat bude na digitálních a internetových platformách. Rozhlas současně počítá s jeho využitím také v rámci regionálního vysílání stanice Regina.

U tohoto regionálního programu chce ČRo nadále klást důraz na jeho metropolitní zaměření. Vyhovět chce ale také posluchačům preferujícím náročnější pořady. Vedle přebíraného ranního bloku od 06:00 do 10:00 počítá také s večerním programem od 17:00 do 20:00. Součástí vysílání zůstanou pravidelné dopravní informace a předpověď počasí z Prahy, zachován bude také servis pro cizince. Oznámené kroky jsou podle dnešních vyjádření zástupců vedení v souladu s dřívějšími usneseními Rady ČRo.

Plus představuje celoplošnou stanici, která začala vysílat letos 1. března a navázala na zaniklé programy ČRo 6, Rádio Česko a Leonardo. Nabízí analytickou publicistiku, komentáře, diskuse a interaktivní pořady. "Našim cílem je, aby rozšířené vysílání ČRo Plus vhodně doplňovalo programové portfolio stanic Českého rozhlasu. ČRo Plus je jedinou publicisticko-analytickou stanicí mluveného slova v českém éteru a je důležitým pilířem média veřejné služby," uvedl náměstek ředitele ČRo René Zavoral.

Plus denně vysílá od 16:00 do 24:00 na středních vlnách, kde se střídá se stanicí Dvojka. Český rozhlas v této souvislosti netrpělivě čeká na osud novely, která by měla umožnit celoplošné vysílání na velmi krátkých vlnách. Na internetu a v digitálních multiplexech program vysílá po celý den.

Regina je jednou z regionálních stanic Českého rozhlasu. Vysílá 24 hodin denně, přes den zprávu, publicistiku a hudbu, večer a v noci vysílá pořady určené národnostním a sociálním menšinám, koncipované hudební pořady i pořady kontaktní a zábavné.

-čtk-