Lagardère prodá přes čtvrtinu časopiseckých titulů

pátek, 18. října 2013, 08:30 Aktuality MediaGuru

Francouzský mediální konglomerát Lagardère nabídne k prodeji deset z 39 časopisových titulů. Učiní tak v rámci plánované restrukturalizace v divizi magazínů. Lagardère podobně jako jiné mediální skupiny zasáhl výrazný pokles nákladu a reklamy v tištěných publikacích a tvrdá konkurence internetové obsahu. Firma dnes uvedla, že se chce soustředit na růst svých strategických značek. Restrukturalizace by se mohla dotknout zhruba desetiny zaměstnanců firmy.

Společnosti již v roce 2011 prodala portfolio svých zahraničních časopisů za zhruba 900 milionů dolarů americkému vydavateli Hearst. Nyní má v úmyslu zaměřit se na digitální rozvoj svých nejsilnějších značek, mezi kterými jsou francouzská verze ženského časopisu Elle, Paris Match nebo Le Journal du Dimanche.

„Moje strategie je soustředit naše investice na zhruba deset titulů, které jsou lídry ve svém segmentu a kde je silný potenciál k jejich rozvoji na internetu,“ uvedl v rozhovoru pro Le Monde šéf divize Lagardère Active Denis Olivennes. „Naneštěstí to znamená, že se musíme zbavit zhruba deseti jiných,“ dodal.

Podle agentury AFP chce společnost prodat například časopisy Be, Première, Auto Moto nebo Psychologies. Restrukturalizace zasáhne zhruba 350 stálých zaměstnanců, většinou v těch časopisech, které se skupina chystá prodat. Lagardère Active měla na konci minulého roku asi 3740 zaměstnanců, mezi nimiž bylo více než 1100 novinářů.

Česká pobočka nadnárodní mediální skupiny Lagardère loni provozuje tuzemské rozhlasové stanice Frekvence 1, Evropu 2, Rádio Bonton a Dance Radio. V loňském roce koupila provozovatele rozhlasového vysílání BBC v Česku. Patří pod ní i společnost Regie Radio Music, prodejce reklamního prostoru, a internetové portály Koule.cz, DSL.cz, KalorickéTabulky.cz a Odpovědi.cz.

-čtk-