Lagardere prodala Vivendi 20% podíl v Canal+

pondělí, 28. října 2013, 12:18 Aktuality, TV MediaGuru

Francouzská mediální skupina Lagardere v pondělí pozdě večer oznámila, že telekomunikační společnosti Vivendi prodala svůj menšinový podíl v placené televizní stanici Canal+ France. Canal+ je společnou dceřinou společností obou firem. Cena transakce dosáhla 1,02 mld. euro.

Lagardere se chtěla svých 20 procent v Canal+ France zbavit několik let. S Vivendi se ale zatím nedokázala dohodnout na ceně. Francouzský časopis Le Nouvel Observateur v minulém týdnu uvedl, že obě firmy se už ale na ceně dohodly a že Vivendi bude jediným vlastníkem stanice Canal+.

Lagardere odhadovala hodnotu svého podílu v Canal+ France na 1,5 miliardy eur (38,5 miliardy Kč). Vivendi se domnívala, že jeho hodnota není vyšší než 900 milionů eur (23,1 miliardy Kč), tvrdil podle agentury Reuters zdroj obeznámený se situací.

Francouzský magazín na svém webu uvádí, že podíl Lagardere v Canal+ France je příliš malý na to, aby skupině přinášel moc nebo zisk. Lagardere svým akcionářům roky slibuje, že ho prodá. V roce 2010 uvažovala o tom, že svých 20 procent akcií pustí na burzu.
Letos v únoru Lagardere podala na Vivendi žalobu, ve které ji viní z využívání přebytků z hospodaření jejich společného podniku pouze ke svému prospěchu, a domáhá se odškodného ve výši 1,6 miliardy eur (41,1 miliardy Kč). Arbitrážní řízení bylo v říjnu o několik týdnů prodlouženo, protože obě strany se pokoušely dospět k dohodě, uvedl nejmenovaný zdroj.

-mav, -čtk-