Nejmilovanější značkou na světě je Walt Disney

středa, 23. října 2013, 07:57 Výzkum MediaGuru

Studie APCO Insight přináší žebříček stovky nejmilovanějších světových značek.

Neurověda potvrdila, že většina našich rozhodnutí je postavená čistě na emocionální bázi. Pro marketéry je proto extrémně důležité vytvořit citovou vazbu mezi firmou a zákazníkem. Každá značka by si přála být lovebrandem. Právě na ty se zaměřila nedávná studie APCO Insight, která přináší žebříček 100 nejmilovanějších firem a to, jaké pocity v lidech vzbuzují.

APCO Insight vytvořila tzv. Emotional Linking model, podle kterého lze kvantifikovat vztah spotřebitelů k firmě. Ten se skládá z osmi položek, které respondenti přiřazovali k jednotlivým značkám. Jde o obdiv, porozumění tomu, co značka reprezentuje a chce, zvědavost, přístupnost, identifikaci. Dále na kolik je spotřebitel pyšný na to, že může být spojován s touto značkou, zda mu pomohla v dosahování cílů, zvyšuje mu sebevědomí a zda je mu blízká z hlediska hodnot a idejí. Do průzkumu bylo zahrnuto na 600 největších světových značek, o kterých hovořilo 70 000 respondentů z 15 zemí světa.

Největší oblibu měly mezi dotazovanými obecně značky z technologických oborů a to ve všech z měřených emocí. Srdce nejvíce lidí si ale získala společnost Walt Disney. Za ním na druhém místě následovalo Yahoo!, třetí se umístil Google, po něm Sony a pětici nejlepších uzavřelo Nestlé.

TOP 25 nejmilovanějších světových značek

Zdroj: APCO Insight, celý žebříček zde.

Technologické obory dominovaly nejvýrazněji v relevanci, tedy v tom, jak daná značka svému spotřebiteli sedí a jak významnou roli hraje v jeho životě. Například počítačové firmy si ale nevedly příliš dobře v kategorii zvědavost, v tom, jak moc lidi zajímá, co vlastně dělají za produkty a co jim přinesou.

Potraviny a nápoje naopak bodovaly v pýše – jak moc rádi se s nimi lidé chlubí a jsou s nimi spojováni. V této kategorii se jako lovebrandy objevil například Kellog (celkově 12. místo), Hershey (13. místo), Coca-Cola (14. místo), PepsiCo (17. místo).

Za restaurace zaujal například Subway (32. místo), Tim Hortons (61. místo) či McDonald's (69. místo). Starbucks se umístil v řebříčku jen těsně – na 96. místě. Z automobilek se do finálové stovky probojovaly jen tři firmy: Toyota (67. místo), Volkswagen (89. místo) a Nissan (98. místo).

Zajímavostí bylo, že do žebříčku se neprobojovaly žádné firmy s nabídkou piva a vína, příliš neoslovily ani sociální sítě. Facebook se dopracoval na 81. příčku, Twitter se neumístil vůbec.

-ver-