Seriál Terapie II odstartuje na HBO od 4. listopadu

čtvrtek, 03. října 2013, 08:21 Aktuality MediaGuru

S ohlasem se v nabídce televizní stanice HBO předloni setkal seriál Terapie, v jehož jednotlivých epizodách přicházejí za terapeutem lidé s různými traumaty. Nové příběhy kontroverzního psychologa a jeho pacientů vznikaly loni a vyžádaly si 76 natáčecích dnů. Na programu HBO tento cyklus odstartuje 4. listopadu. Dalších 35 epizod bude premiérově uváděno během následujících sedmi týdnů, každý všední den vždy od 20:00 hodin.

"I v té původní izraelské verzi měla Terapie dvě sezony, a tak nebylo proč váhat," uvedl po středeční prezentaci v Praze generální ředitel HBO Europe Ondřej Zach. Podle něj měla první řada složená ze 45 dílů úspěch u diváků i kritiky a přinesla HBO nárůst sledovanosti i růst prodejů předplatného, získala výroční cenu FITES, vyprodána byla i DVD edice.

Druhá řada má odlišné herecké obsazení. Z původní sestavy zůstal Karel Roden v roli psychologa a Kamila Magálová v úloze jeho mentorky, která nyní hovoří rodnou slovenštinou. V rolích pacientů se nově objeví Tereza Brodská, Kateřina Winterová, David Švehlík, Tereza Voříšková a Jiří Ornest. Důležitou postavou nové řady je arogantní důstojník v podání Jiřího Štěpničky.

V klíčových vedlejších úlohách se nově představí Zuzana Bydžovská, Petra Špalková a Matěj Hádek. Z původního obsazení zůstala Klára Melíšková, Jan Cina a Berenika Kohoutová. Hlavním dramaturgem byla Iva Klestilová, původní režijní tým (Petr Zelenka, Jaroslav Fuit a Marek Najbrt) obohatila Lenka Wimmerová, která byla supervizorkou projektu. Pro ni je seriál Terapie unikátní sevřeností své formy, navozuje pocit nebývalé intimity mezi divákem a postavou.

Scénáře jednotlivých epizod napsali Iva Klestilová, Lenka Wimmerová, Robert Geisler a Petr Zelenka. Seriál opět snímal kameraman Alexander Šurkala, architekta Ondřeje Nekvasila vystřídal Jan Vlček.

Seriál vychází z izraelského formátu Be'Tipul, jehož autorem je producent, scenárista a režisér Hagai Levi. Světově populární se stala americká verze In Treatment, která byla uvedena i na českých obrazovkách pod názvem V odborné péči s irským hercem Gabrielem Byrnem v hlavní roli.

-čtk-