Tendr ČTÚ na rádiovou digitální síť bude v 1. čtvrtletí

pátek, 25. října 2013, 15:10 Aktuality MediaGuru

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) počítá s vypsáním výběrového řízení na celoplošnou síť digitálního rozhlasu v prvním čtvrtletí 2014. Další příděly by potom přišly na řadu do konce roku. Vyplývá to z tiskové zprávy Rady ČTÚ, která vyhodnotila připomínky ke zveřejněnému návrhu.

„ČTÚ došlé připomínky šesti subjektů vypořádal, když konstatoval, že obdobně jako v případě DVB-T neodpovídá současná mediální legislativa budoucímu využití zemské digitální platformy vysílání. Navržený záměr rezervovat kmitočty pro budoucí multiplex Českého rozhlasu nebyl nikým zpochybněn," uvedl úřad v tiskové zprávě. Pro úspěšné fungování digitálního rozhlasu je podle něj nezbytné, aby mediální legislativa odpovídala novým podmínkám.

Úřad plánuje vypsat tendr na rozhlasové frekvence v tzv. III. pásmu, ve kterém má podle původního návrhu vzniknout jeden celostátní a až sedm regionálních multiplexů. "ČTÚ počítá s výběrovým řízením na jeden celoplošný multiplex, kam by se vešlo minimálně dvacet celoplošných stanic," uvedl již dříve mluvčí František Malina. Návrh počítá i s rezervou pro případný veřejnoprávní multiplex Českého rozhlasu. Později chce samostatně ve dvou tendrech nabídnout kmitočty pro pokrytí Prahy.

Prodej kmitočtů umožnila digitalizace pozemního rozhlasového a televizního vysílání. Nabídka frekvencí v III. pásmu navazuje na prodej kmitočtů v pásmu L v předchozích letech. Digitální rozhlas má mimo jiné umožnit fungování více stanic vedle sebe, lepší zvuk či doprovodné služby. K jeho příjmu však jsou potřeba modernější přijímače.

-čtk-