V Česku zahájil nový prodejní hudební portál

středa, 16. října 2013, 08:12 Aktuality MediaGuru

Na český a slovenský trh dnes vstoupil nový portál nazvaný Fair Price Music, který bude prodávat hudbu a kapelám nabídne i crowdfunding. Jeho provozovatelé tvrdí, že díky portálu mohou muzikanti dostat svou tvorbu více k fanouškům. Umožňuje jim, aby prodávali svou hudbu přímo bez dalších prostředníků. S minimálními poplatky nabízí platforma také fanouškovský crowdfunding, má ambice expandovat do zahraničí a prosadit tam i českou hudbu. Informovala o tom Adriana Hollandová z Transparent Communications.

Na Fair Price Music se budou prodávat celá alba, hudebník si na portále stanoví cenu za své dílo sám. Její faktická výše ale bude záviset na nakupujícím, který bude moci přispět i vyšší částkou. Portál je dostupný na stránkách www.fairpricemusic.com/cz.

Nabízí také takzvanou funkci Donate, tedy crowdfunding na podporu hudebních projektů, ať už nahrání desky nebo vybavení zkušebny. Po odečtení transakčních poplatků se z Donate dostane muzikantům plných 95 procent financí.

„Hudebních supermarketů je dnes obrovské množství, stejně tak jako možností stáhnout hudbu zdarma. Tomu určitě nechceme konkurovat. V našem projektu jde prioritně o to, aby fanoušek mohl přímo podpořit svého oblíbeného interpreta," uvedl v tiskové zprávě muzikant Ondřej Novák. Ten, kdo si koupí album, může zaplatit i víc, než si nastaví sama kapela. Nakupující se také podle Nováka mohou rozhodnout, zda transakční poplatky zaplatí sami nebo zda tyto půjdou na vrub kapely.

V brzké době se autoři portálu chystají i na jazykové mutace, chtějí spolupracovat s kluby, nahrávacími studii a dalšími organizacemi. Registrovat se lidé mohou zdarma, 90 procent peněz z čistých příjmů z prodeje hudby bude směřovat k autorům. Podporovat bude formáty mp3, FLAC a ogg.

Crowdfunding se v Česku objevil teprve nedávno. Ve světě podle studie společnosti Massolution rostl v roce 2012 o 81 procent, zafinancoval 2,7 miliardy dolarů. Massolution očekává, že crowdfunding bude nadále zrychlovat tempo růstu. Různé formy crowdfundingu se rozmáhají po celém světě, dominantní jsou ale v Severní Americe a Evropě.

-čtk-