Axel Springer má nižší zisk, sází na placený online

pátek, 08. listopadu 2013, 07:54 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Německému nakladatelství Axel Springer klesl za letošní třetí čtvrtletí zisk o téměř pětinu. Podobně jako jiná vydavatelství a mediální skupiny se Axel Springer přesouvá na internet a naopak se odvrací od novin, kde mu ubývají čtenáři. První zkušenosti s placeným obsahem přitom hodnotí příznivě. Čtvrtletní hospodaření poznamenaly vyšší náklady na restrukturalizaci v divizi tištěných médií a také investice do digitálních částí. 
Axel Springer má ve svém portfoliu nejprodávanější německý deník Bild a působí i v České republice.

Zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) bez započtení mimořádných položek se snížil o 18,3 procenta na 123 milionů eur (3,2 miliardy Kč) ze 150,6 milionu eur ve stejném období loni. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že zisk bude asi o sedm milionů eur vyšší, než jaká je skutečnost.

Podnik se v uplynulém čtvrtletí potýkal s poklesem výnosů v oblasti tištěných médií. Náklad deníku Bild se oproti loňsku snížil o 7,5 procenta na průměrně 2,63 milionu výtisků denně. Pokles ale zčásti vyrovnala činnost v oblasti digitálních médií, která se na celkových tržbách podílí asi 40 procenty. Na zisku EBITDA měla v prvních devíti měsících roku podíl ještě o šest procentních bodů vyšší.

Společnost uvedla, že se soustředí na rozšiřování multimediálních značek Bild a Die Welt. Právě Die Welt se před necelým rokem stal v Německu prvním celostátním deníkem, který spustil systém digitálního předplatného.

„První zkušenosti s naší nabídkou placeného obsahu posílily přesvědčení, že kvalitní žurnalistika má pro čtenáře svou hodnotu i na internetu," uvedl generální ředitel skupiny Mathias Döpfner.

Na celý letošní rok skupina Axel Springer i nadále očekává, že tržby se zvýší o méně než pět procent a celoroční zisk EBITDA bude zhruba o devět procent nižší.

Na českém trhu Axel Springer vydává mimo jiné deníky Blesk, Aha, Sport, časopisy Reflex, Svět motorů, Auto Tip a Geo. Provozuje internetové portály Blesk.cz, iSport.cz či Reflex.cz.

-čtk-