Dvořák navrhl skupinu k vyšetření ovlivňování zpráv

středa, 06. listopadu 2013, 12:25 Aktuality, TV MediaGuru

Generální ředitel České televize Petr Dvořák navrhl Radě ČT vytvořit nezávislou skupinu složenou ze zástupců médií a odborníků, která by posoudila stížnost části redaktorů na ovlivňování zpravodajství veřejnoprávní televize. Vytipované členy skupiny již oslovil. Zároveň chce zadat vnitřní audit. Uvedl to na zasedání rady ČT, která se stížností zabývá.

Na ovlivňování zpravodajství šéfredaktorem Petrem Mrzenou upozornilo minulý týden v dopise radě 23 redaktorů ČT v čele s Danielou Drtinovou a Adamem Komersem. Ovlivňování se mělo dít ve prospěch prezidenta Miloše Zemana nebo strany SPOZ. Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal dnes před radou všech 12 uvedených příkladů ovlivňování podoby zpráv odmítl a postupně zdůvodnil zvolené postupy v těchto případech. Argumenty chce zveřejnit.

Na dopis radě minulý týden reagovala další petice šesti desítek redaktorů, podle kterých zpravodajství ovlivňované není. Petici doplnil další dopis 16 redaktorů, kteří upřesnili, že podporují Šámala jako šéfa zpravodajství.

Redaktory, kteří si stěžovali na údajné zásahy do zpravodajství, v úterý podpořil Český filmový a televizní svaz a další organizace. Vyzvaly Radu ČT, ať se nespoléhá na audit zadaný Dvořákem a prověří věc sama.

-čtk-