Radiokomunikace loni kvůli odpisům v miliardové ztrátě

středa, 13. listopadu 2013, 13:08 Aktuality, Rádio, TV MediaGuru

České Radiokomunikace (ČRa) vykázaly ve fiskálním roce končícím letos v březnu ztrátu 1,05 miliardy korun při tržbách 1,8 miliardy Kč. Kvůli změně účetního období nejde výsledky srovnat s předchozím rokem. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. V kalendářním roce 2011 firma hospodařila se ztrátou 931 milionů Kč a tržbami 1,97 miliardy korun.

Stejně jako v předchozím účetním období táhly firmu do červených čísel především odpisy a finanční náklady. Odpisy dlouhodobého majetku přesáhly 1,5 miliardy korun a nákladové úroky 800 milionů Kč.

Radiokomunikace jsou dominantním poskytovatelem zemského televizního a rozhlasového vysílání. Prostřednictvím tří sítí pokrývají digitálním televizním signálem 99,6 procenta obyvatel ČR. Vedle provozované technologie DVB-T firma spustila zkušební provoz modernější technologie DVB-T2 včetně vysílání v rozlišení HD nebo placené televize. S nahrazením DVB-T počítá v letech 2017-2019.

Firma pokračovala v poskytování telekomunikačních a datových služeb pro střední a velké firmy prostřednictvím vlastní optické a bezdrátové sítě. Jejími zákazníky jsou například tuzemští mobilní operátoři nebo poskytovatelé internetového připojení. Letos se firma chystá na sdílení sítí pro mobilní technologii LTE.

Loni Radiokomunikace spustily v Praze datové centrum, které letos po naplnění kapacity rozšířily. Postupně chystají datová centra ve všech regionech s využitím bývalých objektů pro analogové televizní vysílání.

Vlastníkem Radiokomunikací je australská skupina Macquarie. Novým šéfem společnosti je od letošního dubna bývalý generální ředitel českého Microsoftu Michal Čupa.

--čtk-