Z MF Dnes odcházejí novináři Kmenta a Klímová

středa, 20. listopadu 2013, 14:42 Aktuality, Tisk MediaGuru

Redakci Mladé fronty DNES opouštějí novináři Jaroslav Kmenta a Jana Klímová. Informuje o tom server E15.cz. Kmenta, mimo jiné autor knižní trilogie Kmotr Mrázek, se již dříve vymezil proti novému majiteli vydavatelství Mafra Andeji Babišovi. Klímová by nyní podle týdeníku Euro měla přejít do redakce Respektu.

Kmenta v MfDnes působil s tříletou přestávkou od roku 1993. „Problém je v osobě našeho majitele. Jako investigativní novinář nemohu pracovat pro politika, oligarchu Babiše. Chci si zachovat naprostou svobodu," řekl serveru ke svému odchodu.

Svůj odchod z postu šéfredaktora MfDnes v listopadu oznámil Robert Čásenský. Od ledna ho nahradí dosavadní vedoucí reportérů zpravodajského serveru Aktuálně.cz Sabina Slonková. Redakci s ní bude řídit dosavadní zástupce šéfredaktora Jiří Kubík, nově v pozici ředitele redakce.

Výměna šéfredaktora se uskutečnila i v Lidových novinách, které také patří vydavatelství Mafra. Dalibora Balšínka od prosince nahradí István Léko, který dosud řídil server Česká pozice. Ředitelem redakce LN bude Veselin Vačkov.

-čtk-