Zisk Time Warner vzrostl o 44 procent

čtvrtek, 07. listopadu 2013, 09:47 Aktuality, TV MediaGuru

Čistý zisk americké mediální společnosti Time Warner ve třetím čtvrtletí vzrostl na 1,18 miliardy dolarů (22,5 miliardy Kč). Oproti stejnému období před rokem je to zvýšení o 44 procent. Oznámila to firma, která vlastní téměř polovinu v majiteli české televize Nova. Společnosti k lepšímu výsledku pomohly vyšší příjmy z reklamy a předplatné za placené televizní kanály.
V divizi kabelového vysílání, která zahrnuje zpravodajský kanál CNN nebo kabelovou televizi HBO, se příjem zvýšil o více než pět procent na 3,5 miliardy dolarů. Příjmy z reklamy byly vyšší o 11 procent a provozní zisk stoupl o pětinu.

V části filmové a televizní zábavy ale tržby klesly o sedm procent na 2,7 miliardy dolarů. Divize zahrnuje například filmová studia Warner Bros Entertainment. Podle skupiny za poklesem mimo jiní stojí i tvrdší konkurence oproti situaci před rokem, kdy firmě pomáhal úspěch snímku Temný rytíř povstal.

Time Warner má také vydavatelskou divizi, kam patří časopisy jako Time, Sports Illustrated nebo People a kterou plánuje příští rok oddělit od zbytku firmy. Tištěná média se již nějakou dobu potýkají s problémy kvůli tvrdší konkurenci obsahů na internetu, kam se obrací pozornost zadavatelů reklamy. Příjem v této divizi se v minulém čtvrtletí snížil o více než dvě procenta.

Až Time Warner divizi časopisů oddělí, budou se jeho aktivity zaměřovat výlučně na filmovou a televizní zábavu a především kabelové televize, které jsou motorem firemního růstu, poznamenal list Wall Street Journal.

Čistý zisk celé skupiny ve třetím čtvrtletí vzrostl na 1,26 dolaru na akcii ze zisku 84 centů na akcii ve stejném období před rokem. Tržby se zvýšily o 0,2 procenta na 6,86 miliardy dolarů (zhruba 131 miliard Kč). Analytici v anketě agentury Reuters ale předpokládali, že tržby vzrostou až na 6,94 miliardy dolarů.

Time Warner má podíl 49,9 procenta v mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice. Time Warner do CME vstoupil v roce 2009 a od té doby svůj vliv ve společnosti významně posílil. CME za tři čtvrtletí roku prohloubila ztrátu po zdanění na 173,3 milionu dolarů (cca 3,2 miliardy korun). O rok dřív vykázala ztrátu 43,3 milionu dolarů.

-čtk-