Spekulace o prodeji Ringieru podnikateli Křetínskému sílí

středa, 18. prosince 2013, 15:02 Tisk MediaGuru

Daniel Křetínský má být horkým kandidátem na koupi vydavatelské společnosti Ringier Axel Springer CZ.

Vydavatelská společnost Ringier Axel Springer CZ by mohla v blízké době změnit vlastníka. Na mediálním trhu se velmi intenzivně hovoří o možné dohodě mezi vlastníky Ringieru a podnikatelem Danielem Křetínským. Podle neoficiálních informací měla v uplynulých dnech uplynout lhůta, do které se měl Křetínský rozhodnout. Mluví se o ceně kolem 5 mld. Kč.

Ani jedna strana jakékoliv informace v této věci neposkytuje. Mluvčí společnosti Ringier Axel Springer CZ Michaela Kokotková uvedla, že ke spekulacím se Ringier nebude vyjadřovat. Stejně odpověděl i Křetínského mluvčí Daniel Častvaj. Křetínský je mj. akcionářem Energetického a průmyslového holdingu (EPH). „Ani EPH, ani jeho akcionáři zásadně nekomentují spekulace trhu a médií o svých investičních záměrech," uvedl.

O zájmu Daniela Křetínského o největší tuzemské vydavatelství se mluví už delší dobu. Vzhledem k aktuální situaci v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH), kde má dojít k vyplacení podílu Petra Kellnera (PPF) v hodnotě 30 mld. Kč, nebylo jasné, zda jeho prioritní zájem nebude směřován k finančnímu pokrytí této investice. Dostupné informace ale naznačují, že Křetínský se ani za této situace zájmu o Ringier Axel Springer CZ nevzdal.

O společnost Ringier Axel Springer CZ se v letošním roce zajímal i podnikatel Andrej Babiš. Jednání mezi oběma subjekty však byla v létě ukončena. Bezprostředně poté Babišova společnost Agrofert oznámila koupi konkurenční společnosti Mafra.

Ringier Axel Springer CZ, vydavatel deníků Blesk, Aha! a Sport, je z poloviny vlastněn švýcarskou společností Ringier a německou společností Axel Springer. Jejich podíl ve společnosti je vyrovnaný (50:50). Ringier Axel Springer CZ vytvořila v loňském roce čistý zisk ve výši 422 mil. Kč, tržby dosáhly 2,096 mld. Kč.

-mav-