SPMS oficiálně oznámilo konec druhých TV dat

pátek, 13. prosince 2013, 15:54 Aktuality, TV MediaGuru

Sdružení pro měření sledovanosti (SPMS) v pátek oficiálně oznámilo, že se rozhodlo pozastavit projekt elektronického měření televizní sledovanosti. „Po zhodnocení situace na českém mediálním trhu, který nebyl druhému projektu měření sledovanosti nakloněn, se na žádost TV Nova rozhodlo vedení SPMS projekt pozastavit. Vedení SPMS zároveň děkuje společnosti Nielsen a všem ostatním partnerům za energii a zapojení do tohoto projektu a věří, že existence pouze jednoho měření televizní sledovanosti přispěje ke zpřehlednění situace na českém mediálním trhu,“ uvedlo SPMS v oficiálním prohlášení.

„Na trhu by měla existovat jen jedna společná měna. Abychom zajistili kontinuitu v dodávání dat o televizní sledovanosti, skupina Nova bude pokračovat v práci s daty od společnosti Mediaresearch, jako je tomu v současnosti,“ zdůvodnila rozhodnutí TV Nova.

Původním cílem sdružení SPMS, vzniklého v reakci na nesouhlas s průběhem tendru ATO na realizátora měření, bylo podle zprávy SPMS zajistit alternativní data o televizní sledovanosti získaná na novém panelu domácností. Tento projekt měl být otevřený všem účastníkům mediálního trhu – vedle televizí a profesních organizací i zadavatelům reklamy. Realizací projektu pověřilo SPMS na základě výběrového řízení agenturu Nielsen.

Kyriakos Kyriakou, ředitel společnosti Nielsen pro Centrální Evropu komentuje: „Pro český mediální trh je škoda, že se v tuto chvíli nesetká s Nielsen daty. Naší strategií i nadále zůstává rozšíření naší nesporné vedoucí pozice v oblasti měření televizní sledovanosti na celý evropský trh,“ řekl.

Spoluzakladatelem SPMS byla vedle TV Nova mediální agentura Médea, na sdružení se podíleli i její dva klienti - Mountfield a CK Fischer.

Rozhodnutí Novy přivítala Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace. „Postoj Novy byl od začátku nepochopitelný. Dosavadní vývoj poškodil reklamní trh v ČR a některé změny se budou jen těžko vracet. Z tohoto důvodu návrat k jednomu měření považuji za dobrý krok, který přispěje k obnovení důvěry," řekl ČTK prezident asociace Pavel Brabec.

Za důležitou zprávu pro celý reklamní trh to považuje i René Jež, partner společnosti Flemedia, která se mj. zabývá řízením mediálních investic. „Cokoli jiného by podpořilo další destabilizaci na trhu TV reklamy a významně zatížilo mediální agentury, zadavatele i mediální auditory z hlediska plánování, nákupu i vyhodnocování kampaní. Tímto se vracíme se k normálnímu fungování trhu TV reklamy," uvedl Jež.

-mav-, -čtk-