Zákazníci chtějí konzumovat bez pocitu provinění

úterý, 17. prosince 2013, 16:10 Marketing MediaGuru

Spotřebitelé si chtějí užívat nový luxus – konzumovat a přitom se necítit provinile. Značky, které jim dokáží tento luxus nabídnout, mají šanci dostat se na výsluní.

Konzumace bez pocitu provinění, to je to, o čem současní spotřebitelé sní – mít možnost užívat si konzumního života a přitom nemít nepříjemný pocit viny, že svým životním stylem negativně ovlivňují společnost či životní prostředí.

Člověk se ze své přirozenosti chce pojímat za dobrého, avšak v době snadného přístupu k informacím to není zrovna lehké. Radost z nového mobilního telefonu kazí podmínky těžby tantalu v Kongu, růže rázem vadnou při vědomí, za jakou cenu se v Keni pěstují, a oblečení šité dětmi v Bangladéši nějak méně sluší. Není divu, že vyzrálí spotřebitelé hledají způsob, jak řešit konflikt mezi konzumním přístupem k životu a touhou být dobrými lidmi.

V současnosti se tak stále více vytváří prostor pro značky, které dokáží spotřebitele této viny zbavit, tedy pro značky viny prosté neboli guilt-free consumption brands (GFC). Podle říjnové studie BBMG GlobeScan and SustainAbility mají GFC značky potenciál oslovit 2,5 miliardy spotřebitelů – ty, kteří jsou definováni svou láskou k nakupování a zároveň touhou po zodpovědné konzumaci, kteří ocení transparentnost a jednání v zájmu celé společnosti.

Jak uvádí server TrendWatching.com, pro úspěch GFC značek je třeba rozlišovat mezi jednotlivými druhy provinilosti. Spotřebitelé se mohou totiž cítit provinile jednak vůči sobě samým, jednak vůči společnosti či životnímu prostředí. Neočekávají od značek nemožné, nevyžadují nulovou „nevinnost“, jen potřebují, aby dokázaly odpovědět na jejich pocity.

Spotřebitelovým pocitem viny vůči sobě samému se zaobírají například společnosti Burger King či McDonald’s, které rozšiřují nabídky o zdravější pokrmy, či Coca-Cola, jež dlouhodobě bojuje proti obezitě.

S pocitem viny vůči společnosti pracuje celý koncept fair trade obchodu. Kromě férové čokolády a kávy jsou k dostání také například férové smartphony z nekonfliktních materiálů. Z limitovaného množství 25 tisíc se jich prodalo již 20 750 kusů.

Jiné značky se snaží snížit provinění na životním prostředí svým ekologickým přístupem. Na tom staví například síť mexických restaurací Chipotle, která se vymezuje vůči průmyslové potravinářské výrobě, nebo outdoorová značka Patagonia, jež na svých internetových stránkách mapuje, odkud pocházejí jednotlivé části jejích výrobků.

Zcela viny prostá značka pak dokáže odpovědět na všechny tři druhy viny. Bude zdraví prospěšná, společensky zodpovědná i ohleduplná vůči životnímu prostředí. Značkám, kterým se to povede, a budou ve své komunikaci navíc transparentní a autentické, podle všeho čeká zářná budoucnost.

-kch-