EK prověřuje americká studia a placené TV v EU

pondělí, 13. ledna 2014, 08:27 Aktuality, TV MediaGuru

Evropská komise (EK) zjišťuje, zda jsou v souladu s právem Evropské unie dohody mezi velkými americkými filmovými studii a evropskými poskytovateli placených televizních služeb. Zkoumá především podmínky jejich teritoriálních omezení, kdy by možní zákazníci z jiných zemí EU, než kde sídlí placená televize, neměli v důsledku smluv mezi studiem a stanicí přístup k celé nabídce programů.

Komise prověřuje smluvní vztahy mezi studii Twentieth Century Fox, Warner Bros., Sony Pictures, NBCUniversal a Paramount Pictures a evropskými televizemi jako jsou britská BSkyB, francouzský Canal Plus, italská Sky Italia, německá Sky Deutschland či španělská DTS.

Audiovizuální obsah - tedy filmy - americká studia obvykle placeným televizím licencují na územním základě, tedy jedna televize má právo vysílat film v jedné zemi. Komise nyní zjišťuje, zda taková "absolutní územní ochrana" není v rozporu s evropským právem, které zakazuje dohody omezující tržní soutěž.

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia také připomněl, že zákazník v EU by měl mít možnost sledovat to, na co v jedné evropské zemi uzavřel smlouvu, v kterémkoliv státě unie. Připomněl, že placených služeb využívá stále více evropských občanů a to nejen přes satelit, ale též na internetu.

Zdůraznil také, že komise se nesnaží územní omezení v dohodách odstranit či prosadit pouze prodej práv na celoevropské úrovni.

-čtk-