Obří fúze skupin Publicis a Omnicom schválena

čtvrtek, 09. ledna 2014, 17:13 Reklama MediaGuru

Evropská komise dala zelenou ke spojení komunikačních skupin Publicis a Omnicom.

Evropská komise schválila navrhovanou fúzi komunikačních skupin Publicis a Omnicom. Informovala o tom v tiskové zprávě. Spojení firem do nového subjektu s názvem Publicis Omnicom Group již dříve odsouhlasili i regulátoři ve Spojených státech a několika dalších zemích, kde firmy působí. Komise konstatovala, že přítomnost velkých konkurenčních skupin, relativně malé překážky ke vstupu na trh, jakož i významná síla mediálních prodejců zajistí po fúzi rovné podmínky na všech dotčených trzích. Komise zkoumala dopad fúze zhruba ve dvaceti evropských zemích a dospěla k závěru, že fúze nenaruší hospodářskou soutěž.

Nově vzniklý subjekt má být podle zprávy Evropské komise dostatečně omezen několika konkurenty –  jmenuje například skupiny WPP, Dentsu – Aegis, IPG a Havas. To má v případě, že by došlo k nárůstu ceny za nabízené výrobky a služby a k poklesu jejich kvality vést k tomu, že zákazníci budou mít možnost odejít ke konkurenci. „Zvláště v případech, kdyby se nově vzniklý subjekt snažil využít své pozice při nákupu reklamního prostoru v médiích, mají mediální dodavatelé sílu odolávat vzhledem k významnému stupni koncentrace mediálních vlastníků,“ uvádí ve své zprávě Evropská komise.

Spojením Publicisu a Omnicomu vznikne největší agenturní komunikační skupina na světě s odhadovaným objemem ročních tržeb téměř 23 miliard USD, která tak předběhne obratově nejsilnější WPP (15,6 mld. USD v roce 2012). Společná tržní kapitalizace přesáhne 35 miliard USD a fúze zahrne 130 tisíc zaměstnanců. Pod jednu střechu se tak začlení reklamní agentury, jakými jsou Leo Burnett a Saatchi & Saatchi (Publicis) a Mark BBDO, DDB či TBWA (Omnicom). Na trhu mediálních agentur jde především o OMD, PHD a na českém trhu i A!M (Omnicom) a Starcom MediaVest a ZenithOptimedia (Publicis).

Publicis a Omnicom už loni v létě oznámily, že v novém subjektu budou mít rovnocenné zastoupení – 50 %. Řízení společnosti má odpovídat rovnovážnému zastoupení: generální ředitelé obou společností, Maurice Lévy (CEO Publicis Group) a John Wren (CEO Omnicom Group), budou stát v čele firmy společně v prvotní integraci po dobu 30 měsíců. Maurice Lévy bude po tomto období zastávat post předsedy dozorčí rady a John Wren bude pokračovat jako CEO Publicis Omnicom Group. Společnost bude mít jednotné představenstvo s 16 členy, složené ze dvou generálních ředitelů a sedmi ředitelů bez výkonné pravomoci z každé společnosti.

Portfolio značek Publicis Omnicom Group

Omnicom se sídlem v New Yorku dosáhla v roce 2012 čistého zisku ve výši 998 mil. USD, tržby se zvýšily na 14,2 mld. USD. Společnost Publicis se sídlem v Paříži skončila předloni v zisku po zdanění 983 mil. USD při tržbách 8,8 mld. USD.

-mav-

Pozn.: Server MediaGuru.cz provozuje agentura PHD, která je součástí Omnicom Group.